ČOVJEK OD ZANATA

Moj prvi stari automobil bio je stara krama

Autor: BL  Foto/Video: BL 
- Advertisement -

Tomica Sabol iz Žiškovca vlasnik je autoservisa Sabol, ali i ljubitelj starih automobila. Jedno bez drugog, govori, ne ide. Danas posjeduje čak dva oldtimera. Jedan je Ford Mustang, a drugi Ford F-150 Pick-up, dvije suprotnosti, no i dva „brata.“

-Svoj prvi oldtimer nabavio sam s 21 godinu. Radilo se o američkom automobilu, a kojeg sam zamijenio za europski automobil, ili da se pravilnije izrazim, stari kramp. Nisam se u to vrijeme s time stigao baviti, jer bio je tu moj posao i obitelj. Prioriteti su bili drugačiji. Nešto kasnije, prije 10 godina, priča se iznova pokrenula. Radio sam na automobilu Ford Caprio kojeg sam restaurirao i prodao. Tu je krenula priča. Kako sam želio imati svoj stari automobil kupio sam Ford Mustanga kojeg sam obnovio iz nule. On je u ovakvom stanju kakvog ga danas vidite posljednjih 5 godina. Bilo je tu više automobila, barem njih desetak, no on se zadržao, rekao je Sabol.

Ukazala se prilika da nabavi još jedan automobil i odluka je pala na Ford F-150 Pick-up.

-S vremenom sam si ispunio i želju da svom Mustangu nabavim brata. Tako je došao Ford F-150 Pick-up. Mustanga sam si želio od djetinjstva i on je tu s razlogom. Kao dijete oduvijek sam gledao američke filmove i maštao o jednom sličnom, dok je Ford F-150 njegova suprotnost. Jedan sličan restaurirani automobil stoji gotovo kao trećina stana, no uzmite u obzir da je dio te cijene i cijena ruku, govori i dodaje: 

Ja imam sreće, jer ruke za to već imam. Mustanga sam restaurirao ukupno 2,5 godine, u što spada i nabava dijelova, dok mi je za obnovu pickup-a trebalo 6 mjeseci. Ipak, to se mora poklopiti, dostupnost dijelova i limar koji će ga obojiti. Njegova restauracija trajala je kratko slučajnošću. 

Iako ima automehaničarsku radionu, restauracija automobila tek je hobi izvan radnog vremena. 

– Ovo je moj hobi, no on je blizak mojoj struci automehaničara. Imam svoju radionu, a slobodno vrijeme provodim upravo u ovom poslu. Moja radionica doduše formalno nema veze sa starim automobila, već je to nešto što se radi izvan radnog vremena, iz čiste ljubavi. Tako želim da ostane. 

Sabol redovito odlazi na susrete automobila, bez obzira na to što danas ima svog „konja za utrku,“ ističe.

-To je nešto u meni. Na susretima se nadahnjujem i razmjenjujem iskustva, ali i potičem druge koji trebaju ohrabrenje da se upuste u tu avanturu.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Krenula sezona Sportova na vodi prvim nedjeljnim druženjem

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine nastavlja sa...

Bila je privilegija poznavati Danijelu

Na preloškom groblju u subotu prije podne održan je...

FOTO Emotivni oproštaj župnika Mislava Mikaca sa župljanima! Bilo je i suza!

Izuzetno emotivno bilo je danas na oproštajnim svetim misama...