PUNA PLANOVA

MIŠA OVČAR: Čakovečka maturantica postala dopredsjednica Nacionalnog vijeća učenika Hrvatske

Krajem prošlog tjedna Gimnazija Josipa Slavenskog s ponosom je objavila da je Miša Ovčar, maturantica prirodoslovno-matematičke gimnazije i predsjednica Županijskog vijeća učenika, izabrana za dopredsjednicu Nacionalnog vijeća učenika Hrvatske i zamjenicu člana Vijeća za djecu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. I mi smo se pridružili čestitarima te ovoj agilnoj mladoj ženi postavili nekoliko pitanja.

Što je i čime se bavi Nacionalno vijeće učenika?

-Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske najviše je tijelo učenika osnovnih i srednjih škola na nacionalnoj razini. Predstavničko je tijelo svih učenika s područja Lijepe naše i savjetodavno tijelo Ministarstva znanosti i obrazovanja od 2005. godine. Vijeće se sastoji od 21 člana, po jedan iz svake županije. Zadaća je Vijeća predstavljanje učenika i zastupanje interesa u svim pitanjima na nacionalnoj razini koja se odnose na učenike, njihov rad i odgojno-obrazovni sustav.

Za što ćeš se zalagati u njegovom radu?

-U suradnji sa svojim kolegama, zalagat ću se za bolju međužupanijsku povezanost nas učenika te ću se više baviti promicanjem samog Vijeća kako bi naše mišljenje dobilo veći utjecaj i težinu. Treba pojačati vidljivost učenika i njihovih stavova na nacionalnoj razini preko društvenih mreža kako bismo dobili na snazi i prodornosti. Plan nam je povezati se s učeničkim tijelima iz zemalja Europske unije te razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse kako bismo unaprijedili i naš rad. Tako bismo mogli raspraviti pitanja poput: nasilja u školama, vršnjačke tolerancije, pristupa obrazovanju, prava učenika s teškoćama, prava manjina, rada s darovitima i sl. i time obogatiti našu perspektivu.

Što možeš učiniti kao zamjenica člana Vijeća za djecu?

-S obzirom na to da mi je ovo nova uloga i funkcija, teško mi je prognozirati kako će izgledati moje obveze. Sigurna sam da ću se maksimalno angažirati i konzultirati s ostalim članovima Županijskog i Nacionalnog vijeća učenika kako bih što konstruktivnije predstavila naše teškoće i viđenje problema. Upoznata sam s problemima koje su mojim vršnjacima prouzročile pandemija i potresi, kao i posljedicama koje su ostavile na mentalno zdravlje učenika, te smatram da upravo rješavanje ovih problema treba staviti na vrh liste prioriteta u najskorije vrijeme.

Tek si nedavno postala predsjednica Županijskog vijeća učenika. Koje su njegove aktivnosti?

Predsjednica Županijskog vijeća učenika postala sam u prosincu 2020. pa zbog epidemiološke situacije dosad nismo imali previše mogućnosti sastajanja i provođenja naših ideja, no očekujem da bolja epidemiološka situacija donese i početak uspješnog rada u ovom sastavu. Jedan je od mojih ciljeva kao predstavnice Međimurske županije na nacionalnoj razini maksimalno se zalagati za prava svih učenika i jačati položaj mladih kao budućih aktivnih članova društva. U to ulazi informiranje o našim problemima na nacionalnoj razini, kao i davanje prijedloga za poboljšanje uvjeta rada u školama.

Kako bismo to ostvarili, nužno je surađivati s ostalim predsjednicima županijskih vijeća i razmjenjivati iskustva s njima, čemu se zapravo veoma veselim. Međimurska županija oduvijek je vodila računa o mladima i obrazovanju te nas ostale županije mogu isticati kao primjer i uzor, ponosna sam na to odakle dolazim.

5.Maturantica si prirodoslovno-obrazovne gimnazije, kakvi su tvoji daljnji planovi?

Nakon četiri lijepe godine provedene u prirodoslovno-matematičkom smjeru u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec trenutačno mi je prioritet upisati pravo. Moj angažman u brojnim školskim i izvanškolskim aktivnostima uvijek je nailazio na podršku mojih „efkača“, razrednih kolega, te razrednice profesorice Štefanije Požgaj što mi puno znači i na čemu sam im zahvalna.

Planiram se i u budućnosti nastaviti aktivno uključivati i dati svoj doprinos u brojnim projektima i aktivnostima jer smatram da me u spoju ugodnog i korisnog takav rad oplemenjuje, osnažuje moje kompetencije, širi krug ljudi koje poznajem i stvara nezaboravna i korisna iskustva.

Najnovije vijesti

Pročitajte više