STIŽE NOVA VINSKA OMOTNICA

Ministrica Vučković i ministar Horvat razgovarali s međimurskim vinarima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat danas su, tijekom poslijepodneva, obišli nekoliko međimurskih tvrtki, a poseban su naglasak stavili na razgovor s međimurskim vinarima. Tako su o aktualnim gospodarskim temama razgovarali s predstavnicima tvrtki Toni d.o.o. iz Donjeg Kraljevca i Vajda d.d. Čakovec. Nakon toga sudjelovali su na svečanosti otvorenja Vinskog kampa obitelji Hažić, nedaleko Toplica Sveti Martin, a potom se susreli s međimurskim vinarima u Vinskoj kući Tomšić u Železnoj Gori.

Ministrica Vučković tom prigodom je rekla da su se hrvatski vinari, pa naravno i međimurski, tijekom prošle godine suočili s problemima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa, a koji su ih pogodili još i jače nego neke druge sektore.

-Ministarstvo poljoprivrede i hrvatska Vlada pored onih najznačajnijih i financijski najizdašnijih mjera koje su se odnosile na očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti poduzetničkom sektoru osigurala je i dodatne mjere, posebno u resoru poljoprivrede. Među brojnim takvim mjerama bile su i one koje su se odnosile na vinarije. Tako smo im pružili određene pogodnosti u realizaciji njihovih investicijskih projekata, povećali intenzitete potpora i omogućili odgode u izvršavanju njihovih obveza, s obzirom na situaciju u kojoj su se našli, a nisu bili krivi. U suradnji s Europskom komisijom uveli smo dvije krizne mjere: destilaciju u sektoru vina i krizno skladištenje s ukupnom vrijednosti od 57 milijuna kuna. Budući da kriza, nažalost, još nije završena, iako mislim da ćemo joj pomalo početi vidjeti kraj, mi smo i ove godine osigurali dodatna sredstva, zasada 20 milijuna kuna. Mene veseli naglasiti činjenicu da smo primili nikad više prijava na investicijske mjere što govori da hrvatski vinari i vinogradari unatoč otežanom plasmanu, unatoč problemima s kojima se suočavaju, iznalaze mogućnosti za investiranje i ne odustaju od razvoja. To je ono što mene najviše raduje, a mi ćemo i dalje nastojati razgovarati s njima. S obzirom da Hrvatska, prema Zakonu o vinu, ima svoja četiri posebne vinarske regije uspjeli smo uspostaviti, u suradnji s vinarima, četiri regionalne organizacije te nedavno objavili prvi program vrijedan 2 milijuna kuna godišnje za pomoć u radu tih organizacija koje će pomagati vinarima u plasmanu njihovih vina. Mene veseli danas doći ovdje kako bih čula i one probleme o kojima ne znam dovoljno, a s kojima se suočavaju sjajni međimurski vinari, rekla je Vučković.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istakao je da Međimurje i poljoprivreda jednostavno ne idu jedno bez drugoga.

-Bili smo danas u donjem Međimurju kod proizvođača povrća i žitarica, nakon toga kod voćara i vinara te se uvjerili da sve te mjere, koje Ministarstvo poljoprivrede ne samo osmišljava nego i provodi u djelo, idu u prilog tome da zadržimo zaposlenost i koliko god je moguće povećamo produktivnost u segmentu poljoprivredne proizvodnje. Nove financijske omotnice koje se ovih dana pripremaju, prvenstveno vinska omotnica, posve siguran će jednim dijelom i međimurskim vinarima dati priliku da podignu svoju konkurentnost, investiraju u svoje podrume i u konačnici, kroz marketing, što je skuplje moguće prodaju svoje vino. Svjesni smo činjenice da su to kvalitetna vina i da svaka kuna koja u njih bude uložena mora svakome od naših vinara vratiti barem dvije, poručio je Horvat.

Najnovije vijesti

Pročitajte više