MOJ TJEDAN

Ministar Darko Horvat

Portal medjimurski.hr svake vam nedjelje donosi priču o jednom tjednu u životu naših poznatih i manje poznatih sugrađana. Iz prve ruke prenosimo njihov osvrt na sve ono što im je obilježilo tjedan u poslovnom i privatnom smislu. Pročitajte i pogledajte kako je proteklo posljednjih sedam dana ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu

Svaki moj tjedan proteklih nekoliko mjeseci, pa i unazad par godina otkako sam preuzeo ministarske dužnosti, iznimno je užurban i prepun različitih obaveza, tako da radni dan uglavnom započinje već nešto prije 6 sati ujutro, uz nezaobilaznu kavu i pripremu za sve ono što me taj dan očekuje.

Obično unaprijed, zajedno sa svojim kabinetom u Ministarstvu, isplaniram obaveze za cijeli tjedan, te najčešće taj raspored bude organiziran točno u minutu. Ali, kako to već obično biva, taj se raspored uvelike promijeni već do 9 ujutro, s obzirom da svakog dana iskrsne neka nova obaveza koja postane prioritet.

U pravilu, ponedjeljak započinjem kolegijem, internim zajedničkim sastankom sa svojim najbližim suradnicima u Ministarstvu, kako bismo dogovorili sve ono što je potrebno napraviti taj dan te da bismo odredili prioritete i tko je za što zadužen.

No, u protekla dva mjeseca, održavanje kolegija prilagođavamo ovisno o obavezama i sastancima Stožera za obnovu u Petrinji, koja je nažalost najviše stradala u razornom potresu koji je pogodio područje Banovine krajem prosinca prošle godine.

Ta nam situacija trenutno i predstavlja najveći problem, s obzirom da smo primorani raditi na dva paralelna kolosijeka – pripremi organizirane obnove na Banovini i u Zagrebu, što su ustvari dva potpuno različita koncepta. Puno je tu različitih situacija koje je potrebno rješavati svakodnevno, a koje se prema van možda i ne vide – od organizacije privremenog smještaja ljudi, stvaranja zakonodavnog okvira koji će omogućiti transparentno trošenje proračunskog novca, pripreme za rušenje najoštećenijih objekata, statičkog pregleda svih nekretnina (njih više desetaka tisuća), olakšavanja procesa prijave ljudi za obnovu njihovih kuća i još mnogo sitnih detalja koji su neizostavni u toj pripremi. A to je tek jedna od brojnih stvari kojima se (u proteklom razdoblju većinu vremena) bavi resor prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kojeg vodim zadnjih nešto više od 7 mjeseci.

Ovaj tjedan ujedno je započeo s danom koji pripada svim damama – Danom žena. Slučajno se pogodilo da smo upravo taj dan poslijepodne u Ministarstvu ugostili novu portugalsku veleposlanicu u Republici Hrvatskoj, kojoj sam tom prigodom uručio prigodni poklon.

Odmah nakon toga uslijedila je sjednica Predsjedništva stranke, koju putem weba održavamo svakog tjedna u isto vrijeme.

Utorak je bio rezerviran za sastanke s resornim komorama – inženjera građevinarstva i arhitekata. Zajedno s njima, kao i s ostalim predstavnicima relevantnih komora, ali i nekolicinom hrvatskih fakulteta, u posljednje vrijeme komuniciramo gotovo svakodnevno, jer nam kao predstavnici struke pružaju veliku pomoću u pripremi organizirane obnove. Tu su, dakako, i udruženja poput Hrvatske udruge poslodavaca koje su nam izuzetno važne za komunikaciju prema velikom broju njihovih članova, te im nastojimo što češće prezentirati sve ono na čemu radimo.

Srijedu najčešće prilagođavamo sjednici Užeg kabineta Vlade Republike Hrvatske u kojem dogovaramo sve točke koje će Vlada donijeti, kao i konkretne korake koje pojedini resori moraju poduzeti. Ovaj tjedan, neposredno prije toga, još jedan odlazak u Petrinju na redovitu sjednicu Stožera za obnovu. Naravno, mobitel kroz dan nikad ne prestaje zvoniti, tako da i tih sat vremena vožnje iz Zagreba koristim za sve propuštene pozive, kao i daljnje dogovore sa svojim suradnicima.

Komunikacija prema javnosti još je jedan iznimno važan segmenata ovog posla, tako da smo u svakodnevnom kontaktu s medijima, te ovisno o potrebama dajemo izjave na brojne različite teme koje se taj dan obrađuju.

Četvrtak je rezerviran za sjednicu Vlade, kada se donose sve najvažnije odluke. Zbog toga sve ostale sastanke i obaveze dogovaramo nakon što sjednica prođe.

Iako je resor graditeljstva trenutno u najvećem fokusu, prvenstveno zbog šteta nastalih od prošlogodišnjih potresa, još jedan vrlo važan dio rada ovog Ministarstva vezan je uz državnu imovinu. Naš je cilj istu što više staviti u službu gospodarstva, te iz tog razloga gotovo svakodnevno održimo barem jedan sastanak i na tu temu. Puno je tu zanimljivih projekata, pa tako i onaj o izgradnji automobilske staze na području Hrvatske, na kojoj bi se mogle organizirati trke svjetskog ranga, o čemu smo ovaj tjedan diskutirali s predsjednikom Hrvatskog auto i karting saveza Davorinom Štetnerom.

Još od kad sam vodio resor gospodarstva, poduzetništva i obrta, petkom sam redovito bio na terenu, u posjetu nekolicini hrvatskih poduzetnika. Ovdje, ipak, glavni obilazak terena vezan je uz Grad Zagreb, te područje Banovine i okolnih županija. Još jednom smo obišli sam centar Petrinje gdje će se morati srušiti i ukloniti veliki dio zgrada, a nakon toga, na istom mjestu, izgraditi nove.

Odmah nakon toga, brzi povratak u Zagreb, kako bismo obišli završne radove na pripremi novog Informativnog centra „Obnova“, koji će od idućeg tjedna otvoriti svoja vrata i služiti građanima da na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije vezane uz obnovu njihovih kuća i zgrada.

Nakon svih sastanaka i obilazaka, zatvaram se u svoj ured, kako bih u miru potpisao veliku hrpu papira koja me čeka. Istovremeno, sa svojim najužim krugom suradnika dogovaram obaveze koje nas očekuju početkom tjedna, pa tek nakon što obavimo sve ono što smo dogovorili, slijedi povratak kući, u moju Donju Dubravu.

Vikendi su u posljednje vrijeme također vrlo aktivni. Subotom u pravilu održimo još nekoliko sastanaka u Zagrebu, jer obično tek tada imamo malo više vremena za raspraviti neka vrlo važna pitanja u miru. Prije ili nakon toga, tradicionalno stajem na kratkoj kavi u Prelogu na terasi Hotela Panorama s koje puca jedan od najljepših pogleda u Međimurju – na priločku Marinu i jezero Dubrava.

Ostatak vikenda, ukoliko nije radni, posvećujem svojoj obitelji, s kojom provodim ipak puno manje vremena nego što bih volio, ali trenutna dužnost naprosto iziskuje cjelodnevni angažman. Zato za iskupljenje, ove nedjelje ručak spremam ja. Poslije ručka još malo odmora, zatim navijanje za naše rukometaše u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a odmah nakon toga povratak pripremama za novi radni tjedan, koji je već unaprijed ispunjen brojnim obvezama i izazovima koji nas očekuju.

Najnovije vijesti

Pročitajte više