NEUNIŠTIVI GRADONAČELNIK

Milana Bandića niti smrt nije mogla odvojiti od Zagreba

VMĐ

Dugogodišnji gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić umro je iznenada, u noći sa subote na nedjelju, od posljedica srčanog udara u 66. godini života. Nakon što se 2003.godine uspješno oporavio od moždanog udara, Bandić je zadnjih nekoliko godina imao velikih zdravstvenih problema te je često boravio u bolnicama.

Tako mu je prije godine zbog srčanih problema ugrađen stent, a nakon toga prebolio je i plućnu emboliju te nekoliko kirurških zahvata. Unatoč svim zdravstvenim problemima nije smanjivao svoj radni ritam. Srčani udar koji ga je u subotu navečer zadesio na večeri kod prijatelja bio je prejak te mu liječnici nisu uspjeli spasiti život.

Služba za informiranje Grada Zagreba najavila je da će se komemoracija za pokojnog gradonačelnika održati u utorak od 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu, a Bandićev sprovod u srijedu u podne na zagrebačkom Mirogoju. Tako se ni u smrti Bandić neće odvojiti od grada na čijem je čelu proveo čak 6 gradonačelničkih mandata.

Svi vodeći hrvatski političari prigodnim porukama oprostili su se od Bandića. Predsjednik RH Zoran Milanović, koji se s pokojnim gradonačelnikom politički razišao prije desetak godina, na svojem Facebooku kratko je izrazio sućut obitelji.

– Izražavam svoju sućut i suosjećanje s članovima obitelji gospodina Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, zbog njegove iznenadne i prerane smrti – napisao je Milanović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je u proteklom mandatu saborsku većinu uspješno održavao zahvaljujući i Bandićevim tzv. „žetončićima“, bio je mnogo opširniji.

– Sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Milana Bandića, dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika Stranke BM 365 – Stranke rada i solidarnosti. Obitelji Bandić, prijateljima i suradnicima, u ovim bolnim trenucima, uime Vlade i svoje osobno, upućujem izraze iskrene sućuti i suosjećanja. Građani Zagreba šest puta su mu dali povjerenje da bude gradonačelnik. Na nacionalnoj razini bio je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, a sudjelovao je i u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nakon dva desetljeća rada, gradonačelnik Bandić iza sebe ostavio je brojne projekte koji su pridonijeli razvoju Zagreba i njegovoj prepoznatljivosti. Gradonačelnika Bandića kao čovjeka i političara karakterizirala je neiscrpna radna energija i entuzijazam koji su obilježili njegov život i politički angažman. Ostat će zapamćen po svojim nastojanjima da čini dobro za Zagrepčanke i Zagrepčane, ali i brojne druge hrvatske krajeve – između ostaloga poručio je Plenković.

Najnovije vijesti

Pročitajte više