STANISLAV STOJKO IZ MURSKOG SREDIŠĆA

Međunarodni atletski sudac uzgaja sretne kokoši i proizvodi najkvalitetnija jaja

Već 20 godina Stanislav Stojko (62) je svakog četvrtka i subote na tržnici u Murskom Središću, gdje prodaje jaja iz domaćeg uzgoja i domaću tjesteninu. Životna sudbina poremetila mu je snove da jednoga dana postane uspješan ugostitelj. Završio Srednju ugostiteljsku školu – smjer konobar i radio u eminentnim međimurskim ugostiteljskim objektima kao što su Hotel Park u Čakovcu i nikad prežaljenoj izgorjeloj Međimurskoj hiži u Balogovcu.

-Bilo je tu još nekih objekata ondašnjeg čakovečkog ugostiteljskog poduzeća Union – kaže s nostalgijom.

Sanjane planove poremetila mu je teška prometna nesreća, koja ga je „spremila” u invalidsku mirovinu. Ona danas iznosi 700 kuna.

-Nije se moglo s time živjeti, a tu je bila i obitelj. Morao sam nečim, sebi primjerenim, krpati tu umirovljeničku mizeriju. U skladu sa svojim tjelesnim mogućnostima okrenuo sam se uzgoju kokoši nesilica. Od prvih 70 komada danas ih imam 350, sasvim dovoljno da uz izradu domaće tjestenine mogu normalno egzistirati – rekao je prilično zadovoljno.

Inače, Stanka znam iz mladosti kao vrsnog atletičara još iz OŠ Mursko Središće  kada je postao međimurski rekorder u trčanju na 60 metara.

-Bilo je to 70-tih godina, no u ono vrijeme nije bilo klubova koji bi nas formirali, trasirali nam put… Kao natjecatelj u atletici nastupao sam i u vojsci, na Vojnim igrama 1978. i 1979. godine. A onda je slijedila duga pauza. Imao je i bogatu rukometnu karijeru RK Mura Hlapićina, gdje je bio vratar 10 godina, a klub se natjecao u ondašnjoj Međužupanijskoj rukometnoj ligi.

Život piše čudne priče. Kaže kako je „krivac” za povratak atletici bio sin, kojeg je vozio u Čakovec na atletske treninge.

-Dok je on trenirao ja sam se orijentirao na ono što sam u atletici mogao biti, gdje sam ovdašnjem čakovečkom klubu mogao pomoći. Okrenuo sam se suđenju, pa sam, položivši ispite, postao 1999. godine državni sudac specijaliziran za bacačke discipline. Zahvaljujući tome prošao sam sva atletska borilišta Lijepe naše u zadnjih 20-tak godina. Sudio sam sva značajnija natjecanja, sudio sam i našim atletskim velikanima Sandri Perković u bacanju diska, Filipu Hrgoviću u bacanju kugle – ponosno će Stanko.

Kada nam je počeo nabrajati gdje je sve bio, s kim se je susretao, kakva je iskustva stjecao… Shvatili smo da je čovjek prava enciklopedija atletike. Dodat ćemo samo to da je od 2014. godine međunarodni atletski sudac što ga je odvelo na Kup kontinenata 2016. godine na splitskom Poljudu i Ligu šampiona 2019. godine u Varaždinu. Stanislav je 16 godina bio predsjednik Zbora atletskih sudaca Međimurja, a danas je dopredsjednik. Kao sudac pomagao je organiziranje i održavanje brojnih atletskih natjecanja invalida, umirovljenika, djece…

– Sada se iz toga polako povlačim, što zbog godina i ove nesretne pandemije, koja je mnogima poremetila planove – rekao je za kraj uz osmijeh Stanko, koji je sam sebi šef u OPG Stojko. Reklama za jaja također je u tom stilu: samo sretne kokoši nesu najkvalitetnija jaja!

Najnovije vijesti

Pročitajte više