UNICEFOVE POVELJE ZA MEĐIMURSKU POPEVKU

Međimursku popevku danas poznaje i divi se cijeli svijet i treba je sačuvati za one koji dolaze

Autor: Miljenko Ovčar Foto/Video: Miljenko Ovčar
- Advertisement -

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek danas je dodjelila UNICEF-ove povelje za međimursku popevku. Ona je 2018.godine upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva zahvaljujući generacijama ljudi koji su pjevajući pjesme uspjeli sačuvati naš tradicijski glazbeni izričaj od zaborava.

Među sedamdesetak različitih institucija i udruga koje su svojim potpisom dali potporu nominaciji međimurske popevke na ovaj reprezentativni popis UNESCO-ove povelje primili su: Međimurska županija, Muzej Međimurja Čakovec, Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, Centar za kulturu Čakovec, Općina Sveti Juraj na Bregu i KUU Seljačka sloga Nedelišće.

Čestitajući svim nositeljima kulturnog dobra međimurske popevke ministrica Obulejn Koržinek rekla je da se mogu ponositi upisom na UNESCO-ov popis, jer se radi o velikom postignuću.

– Velika je stvar biti upisan na ovakvu reprezentativnu svjetsku listu i vjerujem da će vam to biti poticaj da tu ljubav, vještinu i znanje i dalje prenosite mlađim generacijama, jer nematerijalna baština živi onoliko dugo koliko žive njeni baštinici, poručila je ministrica. Pojasnila je i zašto povelja nije mogla biti dodijeljena svima koji su podržali ovu inicijativu.

– Nemoguće je poveljama obuhvatiti sve nositelje određenog kulturnog dobra, jer specifičnost nematerijalne kulturne baštine je veliki broj dionika. Zbog toga je svima koji njeguje te vrijednosti i to kulturno dobro priznanje odano samim činom upisa na ovaj prestižni popis, a poveljama su obuhvaćeni oni nositelji koji su sudjelovali u izradi kandidature, pojasnila je Obuljen Koržinek.

Međimurski župan Matija Posavec govorio je o značaju međimurske popevke za identitet našeg kraja te istakao zasluge kulturnih amatera koji su je sačuvali od zaborava.

– Međimurska popevka je u jednom vremenu bila u opasnost da padne u zaborav i upravo zahvaljujući entuzijastima, ljudima koji nisu bili profesionalci, koji su imali ljubav i srce za nju to se nije dogodilo. Dapače, kroz njihovu aktivnost došli smo do toga da je međimurska popevka 2013.godine uvrštena na listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a to je bio početak procesa koji nas 2018.godine doveo do uvrštenja međimurske popevke na ovaj UNESCO-ov popis, rekao je župan za kojeg treba napomenuti da upravo danas obilježava 10.obljetnicu svog službenog stupanja na tu dužnost.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini istakla je unikatnu vrijednost međimurske popevke.

– Kultura općenito, a posebno tradicijska nešto je što nas izdvaja iz mase. Međimurska pjesma jedno je od najprepoznatljivijih obilježja našeg kraja. Zato je posebno važno što nije zamrznuta u vremenu i što je danas rado pjevaju i mladi, naglasila je gradonačelnica Cividini.

Najemotivniji iskaz o međimurskoj popevki iznijela je vokalna solistica Cecilija Merkač Hudopisk.

– To kaj ja nosim vu svojemu srcu, to međimursko popevku, to se nemre povedati, niti opisati, to je jednostavno nutri vu srcu, s puno je emocija rekla poznata međimurska čuvarica našeg glazbenog blaga.

Uz nju u prigodnom su programu nastupili članovi KUD-a Novakovec te Tamara Korunek uz gitarsku pratnju Marka Žerjava, kao i cimbalist Neven Kolarić.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još