Članice Društvu sportske rekreacije „Sport za sve“ MURA Ferketinec uz sportske se aktivnosti često prime i kuhanja. Za gastronomsku manifestaciju Ku(ku)ruzijada u Sivici pokazale su postupak kuhanja kuruznih žganci u dvije verzije, jednoj s mlijekom i drugoj s vrhnjem i špekom.
Tom prilikom ključne igračice društva bile su Marija Varga, Posavec Vera i Berdin Dušanka.

-Kuruzni žganci mogu se napraviti z mlekom, ak je tak onda v posudu denete kuhano mleko, a žgance nakon kaj ih skuhate nutri režete. A ako očete z vrhnjem, onda na zrezane žgance denete vrhnje i prepečete malo slanine s kojom to posipate i se zmešate. Moreju biti i z cukorom, ako su recimo samo z mlekom, a oni koji vole da to bude slatko spravlaju s cukorom, rekla nam je Marija.

Sastojci za žgance u slanoj verziji su sljedeći:
-žlica svinjske masti, jedna mjerica kukuruzne melje i dvije mjerice vode, žličica soli.
Postupak: Kad voda zavrije, dodaje se kuruzna melja i meša sve dok smesa ne postane čvrsta i gusta barem 20 minuta na laganom plamenu. Pazite da vam se žganci ne zalijepe za dno tave i zagoriju. Onda u drugu tavicu popržite slanine, a u međuvremenu kad se žganci stisnu i malo ohlade narežete ih na sitne komade. Na to dodate vrhnje i prepečenu slaninu.
U njihovoj deliciji, uživali su posjetitelji manifestacije, a za one koji će pokušati rekreirati recept, članice poručuju: Dobar tek!



