OSTALO JE JOŠ 36 JEDINKI MEĐIMURSKOG KONJA

Najstarija hrvatska pasmina konja je pred izumiranjem

Marko Jurinec/PIXSELL

S portala Agroklub vam donosimo priču o međimurskim konjima, najugroženijoj hrvatskoj autohtonoj pasmini domaćih životinja. Naime, trenutno je na životu 36 jedinki.

U Udruzi uzgajivača ‘Međimurec’ ispričali su za Agroklub da je još uvijek moguće od izumiranja spasiti ovu najstariju izvornu hrvatsku pasminu konja koja se spominje u gotovo svim hipološkim leksikonima i atlasima svijeta.

– Ovaj konj bio je izrazito cijenjen kao transportni ili za vuču većih tereta. Zbog iznimne robusnosti, izdržljivosti i ustrajnosti u radu u literaturi je zabilježen kao jedan od najboljih konja za cestovni transport, a zahvaljujući svom karakteru iznimno je pogodan za rad u poljoprivredi – rekao je Benčić, član Upravnog odbora Udruge uzgajivača ‘Međimurec’

U Udruzi su napomenuli kako ova pasmina, koja je prepoznatljiv dio međimurskog identiteta, može značajno doprinjeti i ekološkom turizmu ovog kraja, ali ekološkoj poljoprivredi. Da bi se očuvao biološki minimum krda kod uzgajivača, većinom sitnih posjednika – hobista, hitno se mora pokrenuti novi ciklus razmnožavanja i iskoristiti sva uzgojno valjana grla, te uzgajivačima osigurati izravne potpore i oformiti mini reprocentre s tri do četiri kobile.

– Realizacijom kratkoročnih mjera otvara se vremenski okvir od dvije godine s dvije nove generacije ždrjebadi, što je dovoljan period i preduvjet za realizaciju ciljane dugoročne mjere za očuvanje ovog konja od izumiranja – ispričao je Belčić za Agroklub, ali i napomenuo da ukoliko se s interventnim akcijskim planom ne krene u realizaciju, udruga će se ugasiti.

Cijelu priču možete pročitati klikom ovdje.

Najnovije vijesti

Pročitajte više