Međimurski informatičari ponovo potvrdili status najboljih u državi

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

U organizaciji Hrvatskog saveza informatičara nedavno je otvorena nova sezona prestižnog informatičkog natjecanja Hrvatsko otvoreno natjecanja u informatici (HONI). Prvo kolo natjecanja u programiranju putem Interneta u školskoj godini 2021./2022., na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i cijelog svijeta, bilo je izuzetno uspješno za polaznike Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije (CIIMŽ), ujedno članove udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK), koji su isto okončali s čak dva prva i dva druga mjesta.

Međimurski informatičari za natjecanje se pripremaju u sklopu projekta pod pokroviteljstvom Međimurske županije, a natjecanju u online obliku pristupili su iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Usprkos jakoj konkurenciji, članovi MIS-a i MIK-a pokazali su zavidnu razinu znanja u rješavanju sedam zahtjevnih problemskih zadataka koje valja riješiti unutar vremenskog ograničenja od tri sata, koristeći jedan od tri programska jezika – Python, C/C++ ili Pascal.

Najuspješniji u svojim kategorijama bili su Fran Topolnjak, učenik 4. razreda osnovne škole i Jakov Marodi, učenik 5. razreda, dok su Lovro Novak i Ivano Lukačević osvojili 2. mjesto u kategoriji učenika četvrtih, odnosno šestih razreda.

Pohvalan je uspjeh i Lede Bujanić (5. razred), Lea Dolenca (7. razred), Mirne Drabić (7. razred) i Luke Lukačevića (2. razred srednje škole) koji su u prvom kolu zauzeli četvrto mjesto, dok su među deset najboljih natjecatelja bili i: Martin Golub, Damien Andrašec, Andro Klobučarić, Dorijan Majsan, Niko Kocijan, Petar Kocijan, Paulo Nomo Nemi, Matej Posavec, Marta Topolnjak i Max Varga (5. razreda), potom Leo Lipić, Oliver Vitez, Abel Baranašić, Marin Rođak i Teo Faić (6. razred), Ozana Margotić, Saša Ovčarić i Michelle Mesarić (7. razred) te Filip Vinko (8. razred).

Od natjecatelja prvih razreda srednje škole najbolje rezultate postigli su Marko Hrenić, Antun Kralj te Dominik Vugrinec, u kategoriji drugih razreda istaknuli su se Vito List, Vedran Novaković i Jakov Biškup, dok su najbolji plasman od učenika trećih i četvrtih razreda ostvarili Matija Bujanić i Noa Oreški.

Mentori natjecatelja bili su Dejan Drabić, mag.inf., Marin Drabić, mag.ing.mech. i Miljenko Blažeka, prof.

Detaljan pregled rezultata prvog kola možete pogledati ovdje.

Sljedeće kolo natjecanja na rasporedu je 13. studenoga.

Lovro Žagar najbolji u državi

Proteklih dana objavljeni su i rezultati prvog kola Hrvatske Logo Lige na kojem je Lovro Žagar, učenik 4. razreda osnovne škole, ujedno član udruga Međimurski informatički klub i Mladi informatički stručnjaci, osvojio je prvo mjesto u svojoj kategoriji. Riječ je o natjecanju u programiranju u programskom jeziku Logo čiji je organizator Hrvatski savez informatičara, a provodi se u šest kola tijekom školske godine. Ove godine isto se održava u online obliku i to od listopada 2021. do travnja 2022. godine.

Na natjecanju namijenjenom učenicima osnovnih škola, od 1. do 8. razreda, na kojem mogu sudjelovati školske ekipe, informatički klubovi, udruge ili neformalne inicijative, udruge MIK i MIS redovito imaju svoje predstavnike koji se za natjecanje pripremaju u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije (CIIMŽ).

Na prvom kolu natjecanja svoje znanje i vještine programiranja pokazali su i Teo Faić, Emil Goričanec, David Koštarić i Jakov Hižman u kategoriji učenika 6. razreda te Mura Blažević koja se natjecala u kategoriji 7. razreda. Mentor natjecatelja udruga MIS i MIK bio je Viktor Lazar, mag.inf.

Detaljan pregled svih rezultata prvog kola možete pogledati ovdje.

Drugo kolo Hrvatske Logo Lige održat će se od 12. do 22. studenoga.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Fotografija s igračima za povijest središćanske košarke

Košarkaški klub Rudar Mursko Središće ove se je godine...

Javni natječaj za prijam u službu u jedinstveni upravni odjel

Javni natječaj za prijam u službu u Jedinstveni upravni...

Prepoznate Madeljine zasluge

Na svečanoj sjednici OV-a  povodom Dana općine Donja Dubrava...