UOČI SVJETSKOG DANA OSOBA S DOWN SINDROMOM

MEĐIMURSKI DOWNIĆI Sami izradili ukrase i aranžmane, a građani u velikom broju podržali njihovu akciju

Prigodnom prodajom uskršnjih ukrasa i cvjetnih aranžmana danas su prikupljana sredstva za pomoć u radu Udruge za sindrom Down Međimurske županije. Prema riječima Lidije Fažon, dopredsjednice, djeca i roditelji te članovi udruge sami su izradili proizvode koji su se mogli pronaći na štandu. Tijekom prijepodneva u ovu plemenitu akciju na čakovečkom Trgu Republike uključio se veliki broj naših sugrađana.

Udruga za sindrom Down Međimurske županije osnovana je 2004.godine, sa sjedištem u Čakovcu, na inicijativu roditelja djeca s Downovim sindrom. Temeljni ciljevi pokretanja takve udruge bili su senzibilizacija društvene zajednice prema osobama sa sindromom Down, unapređivanje zdravstvene i psiho-socijalne skrbi, obrazovanje, zapošljavanja i uključivanja njezinih članova u društvenu zajednicu. Udruga danas broji tridesetak članova i okuplja djecu iz Međimurske i Varaždinske županije. Tijekom godine za svoje članove organiziraju niz aktivnosti kao što su terapijsko jahanje, plivanje i gimnastika, a provode se i kreativne radionice za roditelje i zajednička druženja s obiteljima.

Današnja akcija održana je uoči Svjetskog dana osoba s Down sindromom koji se, svake godine, obilježava 21.ožujka. Uobičajeno je da se na taj dan simbolički obuvaju rasparene šarene čarape kako bi se poticalo prihvaćanje različitosti u široj zajednici.

Najnovije vijesti

Pročitajte više