MEĐIMURSKA ŽGANICA

Međimurska kapljica zlata vredna

U međimurskim selima stotinama godina žganica se stvarala samozatajno i tek za obiteljske potrebe. Nedvojbeno je to bio dobar i zdrav napitak dobiven prvenstveno od šljive, ali i od kruške tepke, trešnje ili breskve. „Moderna vremena” nametnula su kojekakve jeftilene zdravstvene upitnosti popraćene sugestivnim marketinškim mašinerijama koje su zasjenile i gotovo zatrle zdravi domaći izvor. Inicijativom Stjepana Mesarića i Igora Halića učinjeni su povijesni koraci u oživljavanju važnosti i vrijednosti međimurske žganice. Realizacijom dva dosadašnja izdanja Festivala Međimurske žganice u Merhatovcu 2019. i 2020. stavljeno je povećalo na domaće proizvođače, a odaziv i posjeta potvrdili snažnu potrebu organizirane proizvodnje, plasmana i edukacije tržišta.

Bez obzira na zemljopisno ograničeni prostor iz kojega potječu sudionici festivala (općina Selnica i okolica) evidentnim se pokazalo da tradicionalni način proizvodnje žganice egzistira i da postoji jaki interes, ne samo za očuvanje i proizvodnju, već i za značajno povećanje i tehnološko usavršavanje uz poštivanje metoda proizvodnje utemeljenih na bogatoj tradiciji.


Međimurska žganica je alkoholni destilat koji ima sve potrebne atribute za tržišni iskorak. Voćne rakije sa šireg zemljopisnog područja (dio središnje, jugoistočne, južne i jugozapadne Europe) su bez sumnje alkoholni destilati najviše kakvoće u svijetu. Izostanak makro proizvodnje i nedovoljnog marketinškog i propagandnog suporta sveo ih je tek na lokalno tržište. U globalnim okvirima niti približno ne konkuriraju alkoholnim destilatima kojima su temelj ponajprije različite žitarice. Čak, štoviše i u zajednicama sa vrhunskim voćnim rakijama u udjelima potrošnje tih napitaka dominiraju spomenuti destilati iz žitarica. Festival je preselio u Selnicu, a susretljivošću i razumijevanjem Ervina Vičevića, općinskog načelnika, festivalu i proizvođačkoj sceni otvaraju se novi obzori i nove prilike.

Pripreme za FICKO 3., treći Festival Međimurske Žganice u Društvenom domu Selnica su u toku.

Najnovije vijesti

Pročitajte više