MEĐIMURSKI IZVOZ RASTE UNATOČ PANDEMIJI

MATIJA POSAVEC: Hrvatska bi, poput Međimurja, svoj razvoj trebala temeljiti na industrijskoj proizvodnji, a ne uslužnim djelatnostima

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prema preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku izvoz međimurskog gospodarstva u 2020.godini bio je veći nego godinu dana ranije i iznosio je 5,4 milijardi kuna. Na taj način su naši poduzetnici potvrdili svoju izvoznu orijentaciju te dokazali svoju žilavost i otpornost čak i u uvjetima globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Još važnije je to da međimursko gospodarstvo prošle godine bilježi vanjskotrgovinski suficit od cca 780 milijuna kuna, dok je istovremeno hrvatsko gospodarstvo ostvarilo deficit od čak 59,8 milijardi kuna. U uvjetima kada je ukupni hrvatski izvoz pao nešto manje od milijardu kuna, rast izvoza međimurskih tvrtki svrstao nas je na visoko treće mjesto među svim županijama.

Međimurski župan Matija Posavec kaže kako ovi podaci potvrđuju njegove ranije najave.

-Prateći općenite, a pogotovo gospodarske brojke naše županije, ja sam i u 2020.godini rekao da će pred Hrvatskom biti jedan veliki izazov upravo zbog globalne pandemije, odnosno korona krize koja je potpuno izmiješala karte. Tek sada se vidi i u potpunosti dolazi do izražaja kolika je vrijednost gospodarstva sjevera Hrvatske, a osobito gospodarstva Međimurja. Zbog toga će svi u našoj zemlji, baš kao što je to odavno slučaj na sjeveru i u Međimurskoj županiji,  jednostavno trebati više cijeniti industriju, a manje uslužne djelatnosti na kojima je hrvatsko gospodarstvo u velikoj mjeri počivalo, smatra Posavec.

Naglašava da već dugi niz godina to govore i podaci o gospodarskim kretanjima u Međimurju, pa i činjenica da je naše gospodarstvo prošle godine izvozno raslo unatoč tome što je hrvatski Hrvatskoj BDP pao 10 posto.

-Ukoliko gledamo ukupan broj radno aktivnog stanovništva i broj poduzeća u našoj županiji u odnosu na Hrvatsku, tada Međimurje ima udio od 2,7 posto. Naša se snaga ogleda u tome da sa tih 2,7 posto gospodarstva činimo 4,82 posto ukupnog hrvatskog izvoza, a samo 2,68 ukupnog hrvatskog uvoza. Konkretni brojčani pokazatelji govore da je međimurski izvoz u 2020.godini bio 5,4 milijarde kuna, a uvoz 4,6 milijardi kuna. Međimursko gospodarstvo je u vanjsko-trgovinskoj razmjeni tako ostvarilo suficit od 780 milijuna kuna, odnosno pokrivenost uvoza izvozom je iznosila čak 117 posto. Pogledamo li hrvatske brojke tada je vanjsko-trgovinski deficit na nacionalnoj razini oko 60 milijardi kuna, odnosno pokrivenost uvoza izvozom iznosi samo 65 posto što znači da smo, na tom planu, gotovo dvostruko jači od nacionalnog prosjeka, kaže Posavec.

Posavec vjeruje da je ovakvim rezultatima pridonijela žilavost međimurskog gospodarstva koje, u velikom dijelu, počiva na zdravim temeljima.

-Odrednica međimurskog gospodarstva kao pro-izvoznog također je dala rezultate, a istaknuo bih da su i brojne investicije, koje smo realizirali uz pomoć EU fondova, a čija se vrijednost mjeri stotinama milijuna kuna dale snažan zamah međimurskom gospodarstvu, poručuje međimurski župan.

Najnovije vijesti

Pročitajte više