Uoči Uskrsa OPG Uroda, koje već nekoliko godina uspješno vodi naš nekadašnji sugrađanin Krešimir Uroda, primilo je još jedno veliko priznanje. Njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje nagrađeno je zlatnom medaljom na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja World Olive Oil Competiton u New Yorku. Time su ponovili svoj uspjeh s istog natjecanja u 2021.godini i novom zlatnom medaljom potvrdili da do tog postignuća ni u kom slučaju nisu došli slučajno.
– Oduševljeni smo novom zlatnom medaljom iz New Yorka koja potvrđuje kontinuitet vrhunske kvalitete naših ulja. Velika je čast biti u najprestižnijem društvu proizvođača maslinovog ulja na planeti, ali i velika obveza, jer standarde koje smo postavili moramo zadržati i nadograditi, rekao nam je mladi maslinar.

Uroda masline uzgaja u masliniku kod Pirovca, zasađenom 2010. godine, koji je naslijedio od oca Ante. Posao je preuzeo 2018.godine, nakon očeve smrti i vrlo brzo počeo primati domaća i međunarodna priznanja i nagrade za svoje maslinovo ulje. Kako su njegovi proizvodi postajali sve traženiji maslinik s 354 stabla oblice, lastovke i leccine, s kojih se ubralo oko dvije tone plodova i proizvelo oko 450-500 litara ulja, je postao premalen za sve potrebe, pa je počeo obrađivati i dva obližnja stoljetna maslinika kako bi povećao proizvodnju.
Interes za njegov maslinik prošle je godine iskazala i Međunarodna škola Matija Gubec iz Zagreba koja je osamdesetak svojih učenika dovela na berbu. Ubrali su oko 350 kilograma maslina i potom u obližnjem mlinu pratili kako se masline pretvaraju u maslinovo ulje.

– Njihove zlatne ruke uvelike su zaslužne za ovu zlatnu medalju. Velika im hvala na njihovom doprinosu i nadam se da će nam doći i ove godine, a volio bih kad bi i neka međimurska škola iskazala interes za ovaj vid suradnje, poručio je Uroda.
Nova zlatna medalja iz New Yorka svrstala je proizvode OPG-a Uroda u svjetsku elitu maslinovih ulja, pa za njih raste interes i u prestižnim ugostiteljskim objektima. Uskoro bi se ekskluzivno trebala pojaviti u ponudi jednog prestižnog dubrovačkog hotelskog restorana te drugim sličnim lokacijama i izvan naše zemlje.


