SINCICIJALNI VIRUS PRIJETI NAJMLAĐIMA

MARINA PAYERL PAL: Britanski soj virusa utvrđen je i u Međimurju, ali se, zasada, nije proširio

Na današnjoj konferenciji za novinare Županijskog stožera civilne zaštite čuli smo da je u Međimurju dosada utrošeno oko 8.800 doza cjepiva, od čega je 6.867 osoba cijepljeno bar jednom. Ravnateljicu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marinu Payerl-Pal dr.med. pitali smo koje su najčešće nuspojave na koje se cijepljene osobe žale.

-Najčešća nuspojava koja nam je prijavljena je blaža temperatura, do 38 stupnjeva. Za neke druge, koje bi bile izraženije, ja dosada nisam čula.

Kako se nositi s nuspojavama ako se pojave?

-Ukoliko se radi o blažim nuspojavama, poput spomenute povišene temperature,  za cijepljenu osobu je najbolje ostati kod kuće, odmarati se i uzimati dosta tekućine. Ukoliko temperatura raste iznad 38 stupnjeva dobro je popiti neki antipiretik poput paracetamola ili nečeg sličnog. Nastavi li se situacija pogoršavati, odnosno ako temperatura naraste iznad 40 stupnjeva, onda se svakako treba javiti obiteljskom liječniku ili hitnoj ako se radi o vikendu. Apeliram na ljude da se uistinu jave svom liječniku i obavijeste ga o izraženijim nuspojavama, naročito u danima neposredno nakon cijepljenja, jer nam to uvelike pomaže stvoriti potpuniju sliku o nekom cjepivu, poziva Payerl-Pal.

Među uzorcima poslanim na analizu iz naše županije utvrđen je i onaj s britanskim sojem virusa?

-Britanski soj virusa je utvrđen i kod nas, ali mogu reći da je ostao ograničen, praktički u okruženju jedne obitelji gdje je detektiran i cijela je obitelj bila pozitivna. Tu je, zasada, na neki način izoliran i nismo zabilježili njegovo daljnje širenje u našoj populaciji.

U vrijeme kada je koronavirus u središtu pozornosti prijeti li opasnost i od drugih virusa. Što je s gripom?

Virusa gripe nema, ne samo kod nas, nego i u ostalim dijelovima Hrvatske, ali su prisutni virusi koji napadaju djecu. Radi se o širokoj paleti različitih respiratornih virusa, ali onaj najteži, koji može dovesti i do hospitalizacije najmlađih, je respiratorni sincicijalni virus. Taj virus kod male djece, posebno kod malih beba, izaziva tešku kliničku sliku koja zahtijeva hospitalizaciju. U ostalim slučajevima kad je kod mališana prisutan samo kašalj i blaže temperature preporučam kućni pristup s dosta tekućine, vitamina i odmora. Ne popuste li simptomi za 2-3 dana tada, svakako, treba potražiti savjet liječnika.

Najnovije vijesti

Pročitajte više