UTAJA POREZA ILI CARINE

Mađarski državljanin (46) osumnjičen za utaju poreza

Kako doznajemo iz Policijske uprave međimurske provedenim izvidima kaznenih djela temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva, osnovano se sumnja kako je 46-godišnji mađarski državljanin počinio kazneno djelo utaje poreza ili carine.

– Sumnja se da je kao odgovorna osoba u trgovačkom društvu sa sjedištem u Prelogu, u razdoblju od travnja do prosinca 2017. godine s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost, davao netočne i nepotpune podatke o činjenicama  koje su od utjecaja za utvrđivanje iznosa porezne obveze. Kupujući robu od raznih dobavljača iz Republike Mađarske, nije obračunao porez na dodanu vrijednost na stjecanje dobara već je u poreznim prijavama prikazao da je roba dalje plasirana u okviru trostranog posla. Pritom je neosnovano primijenio zakonske odredbe koje se odnose na pojednostavljenje u oporezivanju kod trostranih poslova, iako nisu bili ispunjeni osnovni uvjeti za primjenu takvih odredbi – stoji u priopćenju.

Na opisani način osumnjičeni nije prijavio, niti obračunao porez na dodanu vrijednost u iznosu nešto većem od 3 milijuna kuna i time oštetio Ministarstvo financija Republike Hrvatske.

Protiv osumnjičenog mađarskog državljanina podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Najnovije vijesti

Pročitajte više