SVEČANO OTVORENJE NOVOG POSLOVNOG OBJEKTA

Uspješna poslovna priča b.t.c.-a

Autor: Miljenko Ovčar Foto/Video: b.t.c.
- Advertisement -

Sutrašnjim svečanim otvaranjem novog poslovnog objekta tvrtka b.t.c. iz Nedelišća zaokružiti će nekoliko desetljeća uspješnog poslovanja. Iako ih i dalje vode velike ambicije i planovi na čijoj realizaciji neumorno rade, odlučili su predahnuti barem jedan dan kako bi se prisjetili početaka i zahvalili svojim djelatnicima, suradnicima i poslovnim partnerima čiji je doprinos također ugrađen u vrhunske rezultate ove obiteljske tvrtke.

Svoj put su i započeli u obiteljskom okruženju 1981. godine, osnivanjem Obrta Tomašić koji se bavio izradom metalnih i plastičnih dijelova različitih namjena. Kako i sami vole kazati krenuli su praktički od olovke, jer je upravo tehnička olovka i njezin cjelokupni mehanizam bio jedan od prvih proizvoda s kojim ih je tržište široko prihvatilo. Krajem 1989. godine obiteljski obrt postaje poduzeće Metalplast da bi samo četiri godine kasnije tvrtka dobila današnji naziv ‘b.t.c.‘.

Gradeći svoju viziju na najsuvremenijim tehnološkim spoznajama i postignućima danas su sinonim za digitalizaciju, automatizaciju i optimizaciju poslovanja. Proizvodnja pametnih sefova za depozit gotovine, razvoj personaliziranih kompleksnih softvera namijenjenih financijskim institucijama te integracija zahtjevnih ispisnih rješenja i sustava za upravljanje dokumenata samo su dio njihovih postignuća koja su ih dovela do prestižnih nagrada kao što su Zlatna kuna i Gospodarstvenik godine.

U svojoj biti i nakon svih nabrojenih ostvarenja ostali su obiteljska tvrtka. Njezin direktor Ljubomir Tomašić koji, sa suprugom Karmen i sinom Petrom, predvodi tim od današnjih sedamdesetak zaposlenika prisjeća se samih početaka.

– Počeli smo od nule, vođeni samo hrabrošću i željom za osiguranje egzistencije naše obitelji, pa i uz preuzimanje rizika što je, u to vrijeme, bio nezaobilazni dio pokretanja svakog poduzetničkog pothvata. Na početku smo koristili garažu i podrum mojih roditelja gdje smo boravili praktički stalno, bez radnog vremena i slobodnih vikenda. Tu smo, u obiteljskom okruženju, zajednički razvijali našu viziju i programe, uz stalno iskušavanje vlastitih granica. Mogli smo se osloniti samo na vlastitu kreativnost što je, u kombinaciji sa strašću za stvaranjem i osmišljavanjem inovativnih rješenja za tržište, dalo rezultate.

U 30 godina poslovanja zasigurno ste se susreli s brojnim izazovima. Koji su bili najveći?

– Svako vrijeme i svaka faza poslovanja pred vas stavlja različite zahtjeve. Na počecima je, svakako, bilo izazovno upravljati poduzećem, jer treba pronaći pravu mjeru za kvalitetne odnose unutar obitelji i posla. Nakon toga smo se suočili s mehanizmima povećanja produktivnosti unutar tvrtke, jer i najbolje zamisli i rješenja treba brzo i učinkovito te u traženim količinama prilagoditi zahtjevima tržišta. Tu su i procesi poput snažnih i neprestanih tehnoloških promjena te globalizacije koji od vas traže kontinuirano podizanje kvalitete znanja koje ulažete u posao, jer u suprotnom prestajete biti konkurentni. Naposljetku, tu su i okolnosti poput pandemije Covida-19 i rata u Ukrajini na koje ne možete izravno utjecati, ali morate pronaći način kako se nositi s njima.

Kako biste u nekoliko rečenica predstavili b.t.c. danas?

– Naša najveća snaga, a za mene i naše najviše postignuće je kolektiv tvrtke koji danas broji sedamdesetak zaposlenika. Izuzetno sam ponosan na doprinos svakoga od njih i sve ih smatram dijelom naše proširene obitelji. Zahvaljujući njima danas možemo reći da smo regionalni lider u proizvodnji i integraciji softvera za upravljanje gotovinom za financijske institucije i retail i regionalni partner najvećeg svjetskog proizvođača opreme za obradu gotovine. Iz istog se razloga možemo pohvaliti vlastitom proizvodnjom pametnih sefova i vlastitim modelom za nadzor i upravljanje ispisnim uređajima be.smart print.smart. Sve to nas je i dovelo do potrebe za izgradnjom novog i modernog multifunkcionalnog poslovnog centra na 2.200 četvornih metara i vlastitog R&D centra.

Koji su osnovni pravci daljnjeg razvoja i što očekujete od budućnosti?

U postojećim uvjetima nije lako prognozirati, jer trenutno svjedočimo slabljenju gospodarske aktivnosti kod nas i u svijetu uzrokovane ratom u Ukrajini i njegovim posljedicama. Sve to otežava uvjete poslovanja zbog povećanja troškova, kao i nedostatka radne snage. Unatoč tome očekujem povećanje potražnje za ICT uslugama zbog potrebe za automatizacijom i robotizacijom. Ujedno sam uvjeren da nam predstoji jačanje tržišnog udjela depozitnih uređaja u retailu i financijskim institucijama, uvođenje robotiziranih paketomata na hrvatsko tržište i proboj na svjetsko tržište s vlastitim softverskim platformama BTC Deposit i Softcash Monitor.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još