S OPTIMIZMOM ULAZI U DRUGI KRUG IZBORA

Ljerka Cividini: Nastojim da o meni govore ostvareni rezultati i da djela budu uvijek ispred riječi

Nakon što su, u nedjelju 16.svibnja, počeli pristizati rezultati prvog kruga izbora nakon sat ili dva postalo je jasno da ćemo u Čakovcu, prvi puta od 2009.godine otkako se provode neposredni izbori, o gradonačelniku odlučivati u drugom krugu. Tako će glasači u nedjelju 30.svibnja birati između Stjepana Kovača i Ljerke Cividini koja je za naš portal kazala ponešto o sebi, ocijenila rezultate postignute u prvom krugu, iznijela očekivanja za drugi krug te predstavila još neke elemente svog programa.

Odrasli ste, živite i radite u Čakovcu. Koje razdoblje najviše pamtite?

Mislim da svaki čovjek s najviše nostalgije i lijepih uspomena pamti svoje školske dane. Tako su i meni u nezaboravnom sjećanju osnovnoškolski dani u Prvoj osnovnoj i srednjoškolski u čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog. Studirala sam u Zagrebu, na Prometnom fakultetu, kasnije uz posao završila i postdiplomski studij menadžmenta na varaždinskom FOI-ju, ali cijeli svoj dosadašnji radni vijek provela sam u Čakovcu.

Je li u mladenačkoj dobi prioritet bila škola, slobodne aktivnosti ili izlasci?

-Sve se to nekako dobro iskombiniralo. U školi sam bila odlična, a najviše slobodnog vremena trošila sam na rukomet. Bila je to sjajna generacija Zrinskog koju su profesori Juršić i Dragić vodili do naslova državnih prvakinja u mlađim uzrastima. Pobijedile smo čak i moćnu Podravku. Izlasci su bili prilagođeni ostalim aktivnostima, a najviše se išlo u Klub mladih, Dijanu i Pikač.

Imate li još iz tih dana u sebi taj natjecateljski gen?

-U ljudskoj je prirodi želja da budemo dobri u onome čime se bavimo. Tako sam i ja ulagala puno truda i energije u sve što mi je bilo važno u životu. Nastojim da moji rezultati govore najviše o meni te da djela uvijek budu ispred riječi.

Početkom devedesetih Čakovec je imao prvu i, za sada, jedinu gradonačelnicu. Kada biste preuzeli vođenje grada, koliko bi Vaš stil upravljanja sličio onome kakav je imala Marija Ružić?

-Marija Ružić bila je iznimno temperamentna žena, ja sam nešto mirnija, ali mislim da su sve žene sličnih karakteristika kada upravljaju nekim sustavom. Staloženije su, dobro se nose s krizama, pokazuju više odgovornosti, brižnosti, racionalnog, domaćinskog pristupa. Sklonije smo dugoročnom planiranju i ne odrađujemo stvari stihijski, niti se zalijećemo u procjenama i odlukama. To su odlike kojih se već godinama nastojim držati i u vođenju Županijske uprave za ceste.

Kada ste već spomenuli ŽUC, radi se o velikom sustavu s godišnjim proračunom od četrdesetak milijuna kuna. Koliko Vam iskustva stečena ovdje mogu koristiti budete li vodili grad?

Jako puno. Prije svega i ovdje se radi o javnom novcu kojim treba upravljati i utrošiti ga prema zakonskim regulama koje se odnose na korištenje javnog novca, a osim toga surađujem s vodećim ljudima svih međimurskih jedinica lokalne samouprave i nikad se nisam vodila njihovim stranačkim bojama, nego smo investirali tamo gdje je najpotrebnije i najoptimalnije.

Jedina ste žena među ravnateljima Županijskih uprava za ceste, a bili ste i jedina kandidatkinja za gradonačelničko mjesto. Ipak, to niste nikad posebno isticali?

Ne mislim da odgovornost ima muški ili ženski predznak. Smatram da je jedino mjerilo obavljate li posao kvalitetno ili ne. Zato ne želim da me se mjeri prema rodnom kriteriju, nego isključivo prema ostvarenim rezultatima.

Kako, kroz prizmu ostvarenih rezultata, ocjenjujete sadašnju gradsku upravu?

-Ne bih to spuštala na osobnu razinu, već govorila isključivo kroz prizmu postignutog. Tako je činjenica da je minus gradske blagajne, koji je postojao i pred četiri godine, u međuvremenu utrostručen. Jednako tako kapitalni se projekti realiziraju kroz kreditna zaduženja, a ne otvaranjem prema EU fondovima. Mislim da su tu manji problem djelatnici gradske uprave, a veći oni koji ih vode, jer su upravo oni ključni za pokretanje projekata koje će onda realizirati njihovi suradnici. Teško se mogu sjetiti važnijeg gradskog projekta financiranog europskim novcem, a pred nama je već novo financijsko razdoblje koje otvara velike mogućnosti, naravno ako ih znate prepoznati i provesti u djelo te ako ste pravovremeno pripremljeni.

U svojim istupima često ističete da biste građane uključili u suodlučivanje o bitnim odlukama. Na koji način?

-U Gradu Čakovcu objedinjena su tri gradska kotara i 13 mjesnih odbora. Nijedan gradonačelnik ne može znati sve probleme svojih sugrađana, ali loše je kad im se nameću gotova rješenja „iz centrale“, bez razgovora na terenu. Samo tamo možete doznati što je stanovnicima pojedinog naselja prioritetno i koji su im projekti najvažniji. Hoćete li to raditi kroz osobnu komunikaciju, skupove građana ili neki drugi način manje je važno od toga da građani budu sigurni kako su im vaša vrata otvorena za sve njihove ideje, prijedloge, primjedbe i kritike.

Koliko su upravo sugestije građana bile važne za kreiranje vašeg programa?

-Mislim da su građani proteklih godina jasno pokazali kako smatraju da je centar grada zapostavljen. U njemu je gužva nešto veća eventualno subotom, što je, uvelike, povezano kako sa sadržajima, ponudom, tako i problemom parkiranja u najužem gradskom središtu. Kroz Gradsko vijeće uspjeli smo izboriti prestanak naplate parkinga u najužem centru nakon 15 sati, ali sam mišljenja da ni potpuno ukidanje parkinga u tom dijelu grada ne bi imalo presudan utjecaj na poslovanje Čakoma. S druge strane to bi se odrazilo na daleko veću posjetu građana samom centru. Mislim da su neki gradovi u našem okruženju primjer koji treba slijediti kada je u pitanju korištenje novca iz EU fondova za uređenje gradskih pročelja. Da ne govorim o uređenju samog trga. Sve to bi i kod nas značajno doprinijelo oživljavanju centra grada, a posljedično i uvođenju sadržaja koji bi dodatno privukli građane.

Jeste li očekivali ulazak u drugi krug i osvajanje relativne većine u Gradskom vijeću?

-U svaku kandidaturu ulazite s takvim očekivanjima. Hvala svima koji su izašli na birališta, posebice onima koji su nam dali svoje povjerenje. Drago mi je što nas je veliki broj sugrađana prepoznao kao alternativu sadašnjoj gradskoj upravi i opciju za drugačije vođenje grada. Njihovi glasovi omogućili su nam formiranje većine u Gradskom vijeću, a vjerujem da ću, na tragu tih rezultata, u drugom krugu dobiti i potrebnu većinu za dužnost gradonačelnice.

U Gradskom vijeću imat ćete podršku vijećnika Fokusa, a Darko Zver pozvao je svoje birače da vam daju svoj glas i za gradonačelnicu. U čemu ste kompatibilni?

– S Darkom Zverom dijelim zajednički stav o transparentom i javnom prikazu trošenja proračunskog novca i tu ćemo biti potpuno otvoreni prema građanima. Vjerujem da je među svim kandidatima postojao relativno visoki stupanj suglasnosti oko najvažnijih investicija, od Četvrte osnovne škole i projekta jednosmjenske nastave do izgradnje Centra za odgoj i obrazovanje, uređenja središta grada te potrebnih infrastrukturnih zahvata u svim prigradskim naseljima.

U županiji je Matija Posavec premoćni pobjednik. Budući da vas podržava i njegova nezavisna lista znači li to bolju suradnju grada i županije budete li izabrani?

-Sa županom Posavcem sam vrlo korektno surađivala posljednjih osam godina kao ravnateljica ŽUC-a te je u tom periodu odrađeno uistinu mnogo različitih projekata od izgradnje i sanacije prometnica, izgradnje pješačko-biciklističkih staza, obnove mostova do raznih drugih investicija. Zbog toga sam siguran da bismo na isti način surađivali kao gradonačelnica i župan te da bi odnos Grada Čakovca i Međimurske županije bio mnogo kvalitetniji nego u prethodnim razdobljima.

Suprug i kćerke pratili su Vas na biralište u prvom krugu izbora, kako gledaju na Vašu kandidaturu?

-Naravno da me podržavaju, jer bez njihove podrške sve ovo ne bi imalo smisla. Izuzetno mi je drago što smo kao obitelj tako čvrsto povezani, pa i kada moj angažman zahtijeva više izostanaka iz doma oni sve „pokriju“ bez ikakvih problema. Ponosni su na ovo što radim i, ujedno, moji najžešći kritičari kada je potrebno, što iznimno cijenim.

Što poručujte biračima uoči drugog kruga?

-Pozivam ih da u što većem broju izađu na drugi krug izbora u nedjelju, 30.svibnja. Njihov je odaziv iznimno važan, bez obzira tko je od nas dvoje njihov odabir, jer svi zajedno odlučujemo o tome kakav Čakovec želimo u sljedeće 4 godine.

Najnovije vijesti

Pročitajte više