HUMANI VATROGASCI

Lijepa gesta DVD-a Donji Mihaljevec

Unesrećenog Vinka Strbada (84) posjetili prijatelji iz DVD-a Donji Mihaljevec

Druga lijepa gesta pripadnika DVD Donji Mihaljevec, a nije prošlo niti mjesec dana. Da posjetimo, 16. veljače je došlo do strašne eksplozije peći centralnog grijanja u kući 84-godišnjeg Vinka Strbada iz Donjeg Mihaljevca kada je potpuno uništena njegova obiteljska kuća u Ulici Andrije Habuša u kojoj on živi sam jer mu je supruga preminula lani u studenome. Eksplozija je bila tako snažna i jaka da je srušila i oštetila dijelove kuće, a Vinka je naprosto izbacila u njegovo dvorište. Po prvim dojmovima sumještana i izgledu mjesta nesreće izgledalo je zastrašujuće.
Za divno čudo, Vinko je dobio samo ogrebotine, lakši potres mozga i nagnječenja zbog čega je u čakovečkoj Županijskoj bolnici proveo – dva dana. Po povratku iz bolnice smješten je u kući kćerke Biserke Strbad, koja brine o ocu.
Vinko je poznat u Donjem Mihaljevcu, član je mjesnih udruga, a naprosto se „oženio“ za tamošnje Dobrovoljno vatrogasno društvo. Stoga i ne čudi što su ga u njegovom privremenom domu, onako kako to I dolikuje, u vatrogasnim odorama, obišli članovi DVD-a: Robert Karloci, dopredsjednik, Vinko Pongrac, spremištar i Dejan Kočiš, blagajnik i tajnik VZPO Kotoriba, D. Dubrava, D. Vidovec i Sveta Marija.


-Vinka je taj posjet ugodno iznenadio i bio je vidno uzbuđen – rekao nam je humanitarac Dejan Kočiš, policijski službenik PP Prelog. Nezaobilazna tema razgovora bila nedavna nesreća. Vinko im je pričao o svakom detalju kojeg se prisjetio, a bilo ih je dosta jer misli da čak nije bio niti trenutak u nesvjesti. Dodao je k tome kako su svi liječnici oko njega bili u čudu čuvši za nesreću, a bilo im je još čudnije što su u bolnicu dovezli tek „zdrapanoga“ starca. Po njima, u takvoj nesreći i s tim godinama rijetko bi tko ostao živ.
Vinko se zdravstveno osjeća jako dobro i jedino što želi je što raniji povratak doma, jer dom je ipak dom. Njegovi sinovi i kćerka prenamijenit će mu jednu prostoriju u kući u kuhinju, a za prostoriju u kojoj je bila eksplozija Vinko je u šali rekao kako si je sam napravio terasu, misleći na posljedice eksplozije.
Vinko im je dragim gostima svako malo zahvaljivao za posjetu, dok je kćerka Biserka posebno zahvalila Dejanu Kočišu, koji je svega nekoliko sati poslije eksplozije pokrenuo akciju čišćenja dvorišta od posljedica tog strašnog čina. Riječ je o okupljanju pripadnika DVD-a Donji Mihaljevec koji su bez pogovora u svega nekoliko sati u dvorištu napravili reda.
-Bilo bi žalosno da to nismo učinili. Prije nekoliko tjedana išli smo u pomoć u potresom razoren dio Hrvatske, u općinu Majur, kako onda sada ne bi pomogao svom prvom susjedu i dugogodišnjem članu našeg DVD-a- Konačno, mi smo vatrogasci! – kaže Dejan.
Inače, Vinko će ove godine primiti spomenicu za 60 godina aktivnog članstva u vatrogastvu, a tijekom tog vremena, uz ostalo, obavljao je i dužnosti predsjednika i zapovjednika. Bez obzira na godine, jedan je od najaktivnijih veterana koji sudjeluje na svim njihovim sastancima i druženjima veterana VZMŽ-e.

Najnovije vijesti

Pročitajte više