POLIKLINIKA BARTOLIĆ

Laser u liječenju inkontinencije? Dostupan je i u Čakovcu!

Autor: Poliklinika Bartolić Foto/Video: Poliklinika Bartolić
- Advertisement -

Inkontinencija mokraće nevoljno je otjecanje mokraće koje se može objektivno dokazati, a za bolesnika predstavlja socijalni i higijenski problem. Kod žena inkontinencija utječe na gotovo sve aspekte njihova života, utječe na njihovu obitelj te često uzrokuje i psihičko opterećenje. Inkontinencija se dijeli na nekoliko tipova – stresnu, urgentnu, miješanu, funkcionalnu, hiperreeksiju mjehura, neurogeni mjehur te prelijevajuću inkontinenciju (ischiuria paradoxa).

Lasersko ambulantno liječenje kao neinvazivna metoda potvrđena je za cijeli spektar uroginekološke problematike s visokom učinkovitošću i poboljšanjem kvalitete života pacijentica.

Stresna inkontinencija i liječenje

Stresna inkontitnencija javlja se, ovisno o dobi, u 15 do 60% žena. S njom u kombinaciji vrlo često dolazi i prolaps organa male zdjelice što dodatno otežava kvalitetu života, ali i radnu sposobnost bolesnica. Učestalost ovog problema povećava se s dobi – u srednjoj životnoj dobi 30, pa čak do 40% žena ima stresnu inkontinenciju. Ovaj problem nastaje zbog popuštanja mišića i veziva zdjeličnog dna, a predstavlja izazov u liječenju. Do sada u liječenju inkontinencije i prolapsa prvo mjesto su zauzimali kirurški korekcijski zahvati, no sve više se preferiraju minimalno invazivne metode.

Laserski tretman kao nova neinvazivna metoda

Laserska fototermoterapija najnovija je suvremena neinvazivna metoda liječenja koja se primjenjuje u ambulanti, a potpuno je bezbolna i neinvazivna. Prije zahvata potrebno je isključiti mokraćnu infekciju, a laserski tretmani mogu se ponavljati u kraćim ili duljim vremenskim razmacima. Laserski potičemo stvaranje novog kolagena te njegovo umnažanje u stijenki rodnice čime se postiže veća potpora mokraćnoj cijevi, jačanje zapornog mehanizma sfinktera mokraćne cijevi te sužavanje širine rodnice kod hiperelasticiteta nakon poroda. Jednako djeluje i kod prolapsa čime se može odgoditi ili posve nadomjestiti kirurško liječenje.

Laserska fototermoterapija može se primijeniti kod:

– stresne i miješane urinarne inkontinencije

– spuštanja/prolapsa maternice ili rodnice

– vaginalnog relaksacijskog sindroma (hiperelasticitet nakon poroda)

– genitalnog menopauzalnog sindroma (vulvovaginalna atrofija)

– sklerozirajućeg lihena

– ožiljaka trbušne stijenke nakon kirurških zahvata (carski rez, ginekološke operacije…)

– ožiljaka u području međice nakon vaginalnog poroda (epiziotomija, razdor međice).

Prednosti ovakvog liječenja su što je zahvat gotovo u potpunosti bezbolan, traje kratko (20-30 minuta), nije potrebna prijeoperacijska obrada niti poslijeoperacijska skrb, a vrlo je visoka stopa uspješnosti i zadovoljstvo pacijenata.

Jačanje mišića zdjelice

Laserski tretmani kojima se učvršćuje vezivo mogu se kombinirati i vježbama za mišiće zdjelice, a od kraja godine u Poliklinici Bartolić uz laserske tretmane za uroginekološke probleme bit će dostupna i magnetna stolica, “teretana” za mišiće zdjelice, koja magnetnim impulsima pomaže u jačanju mišićnog dna zdjelice. Ovakva vrsta tretmana ne iziskuje pripremu, a osim kod stresne inkontinencije, primjenjuje se i kod rehabilitacije nakon poroda, kroničnih prostatitisa, oslabljenih mišića zdjelice nakon operacije, nakon operacija prostate te kod genitalnih problema zbog loše cirkulacije.

Za sve upite možete se javiti osobno u Polikliniku Bartolić na adresi A. Schulteissa 9, Čakovec

poliklinika.bartolic@gmail.com

040310923

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još