KAKO TO RADE NA ZAPADU

Kuhar Krunoslav Tilošanec iz Srednje škole Prelog sudjelovao na prestižnoj edukaciji u Splitu

– Edukaciju koju sam prošao od 16. do 19. ovog mjeseca bila je namijenjena majstorima kuharima koji traže savršenstvo te žele svoj rad obogatiti posebnim idejama, tehnikama i vještinama suvremene gastronomije – rekao nam je Krunoslav Tilošanec (39), stručni učitelj kuharstva iz Srednje škole Prelog.

Tako je pisalo i u pozivnici koja je iz ŠKMERA, Kuharske Akademije iz Splita stigla u njegovu školu, a koju je on s radošću prihvatio jer je i škola željela da tamo bude netko vrsni i iskusni, a takvih je u školi sedmero.


Ovoga puta je odabir pao na Krunoslava koji po stručnoj edukaciji, a prepun dojmova kaže:

– Trening je vodio Florian Gravelle, vrhunski francuski kuhar koji je karijeru gradio u prestižnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama duž Azurne obale i Pariza. Njegova specijalnost je mediteranska kuhinja, a unazad tri godine jedan je od vodećih instruktora Paris Campusa – Ecole Ducasse, koji se smatra svjetskim edukativnim standardom u umjetnosti slastičarstva i kuharstva. Tijekom četverodnevne edukacije usavršavali smo tehnike i specifičnosti načina pripreme vrhunskih namirnica prema konceptu prirodnosti, pripremu jela s izbalansiranim omjerom namirnica u kombinacijama odabranih menija po Haute Cusine standardima, usvajali metodologije i recepte koji se koriste u restoranima poput „Alain Ducasse at the Dorchester“ u Londonu, „Le Louis XV – Alain Ducasse a L’Hotel de Paris“ u Monaku, „Alain Ducasse au Plaza Athenee“ u Parizu, učili o odabiru i pripremi glavnih namirnica, priloga, temeljaca i krema – s načinom posluživanja i platingom (glaziranje, dekoriranje tanjura, određivanje veličine porcija i dr.), ispričao nam je što će čitateljima možda nekada poslužiti za orijentaciju, a njegovim učenicima itekako veliko stručno bogatstvo jer, kako je dodao Krunoslav, ovdje su se tijekom ovog treninga na različite načine pripremale namirnice poput plodova mora, morskih riba, kavijara, raznovrsnog voća i povrća, kvinoje i drugih žitarica, ali bilo je i janjećih kotleta, junećih pisanica, piletine i pačjih prsa. Pripremali su čak i morske ježeve.


Ova prestižna edukacija uključivala je zapravo nadogradnju na program Mediterranean Culinary Arts, poznat po tome što je namijenjen za već vrhunske profesionalce koji biraju najbolje od najboljeg, bilo da kreiraju kulinarsku ponudu, planiraju autorska jela u ugostiteljskom objektu ili mentoriraju mlađe kolege pa će dugogodišnji vrsni kuhar novostečena znanja i vještine dijeliti sa svojim učenicima i kolegama u Srednjoj školi Prelog.

Odlazak na ovaj elitni trening omogućen mu je sredstvima koja su za Srednju školu Prelog osigurana iz programa Regionalnog centra Zabok.

Najnovije vijesti

Pročitajte više