Znate li dovoljno o zdravoj prehrani, sirovoj hrani i kako pripremiti obroke, a da sačuvate sve potrebne vitamine koje vam ono pruža? Tim povodom razgovarali smo s Petrom Križaić iz Pleškovca, magistrom farmacije s dvadesetogodišnjim iskustvom u ljekarništvu i zdravstvenom savjetovanju i velikim znanjem te interesom prema naturopatiji, fitoterapiji i aromaterapiji.
Petra trenutno provodi radionice Moć sirove hrane u Restoranu Stari grad u Čakovcu na koje se možete prijaviti i gdje imate priliku pitati sve što vas zanima o sirovoj hrani, voću i povrću, kalorijama, potrebama organizma, zdravlju, ljekovitom i začinskom bilju.
Valja spomenuti da je Petra detox specijalist regenerativne detoksikacije po protokolima dr. Roberta Morsea, naturopata iz Amerike gdje se sve bazira na sirovoj prehrani – voću i ljekovitom bilju.
Zanimalo nas je kako je krenula njezina priča o sirovoj hrani, koliko su Međimurci osviješteni kada je u pitanju zdrava hrana te jesu li rješenje dijete za kojima mnogi posežu.

Ispričajte nam malo kako je krenula vaša priča o zdravoj prehrani, kada ste shvatili njezinu važnost?
– Prije 12 godina intuitivno sam prestala jesti meso i od tada sam vegetarijanac. Isprobala sam različite stilove prehrane – od makrobiotike, veganstva, ayurvede… Međutim, tijelo mi je stalno pokazivalo da to nije to, sve dok nisam pročitala ciklus knjiga ruskog pisca Vladimira Megrea „Zvonki cedar ruski“ koje su me promijenile iznutra, mentalno i duhovno, te dok nisam upoznala i učila od naturopata dr. Johna Fieldera kojeg sam upoznala za vrijeme njegova boravka u Hrvatskoj. To me najviše zainteresiralo kada je u pitanju sirova prehrana i od tada sam postepeno počela uvoditi sirovu kranu u svoju prehranu i povećavati količinu takve hrane. Najveći učitelj mi je ipak dr. Robert Morse, naturopat iz Amerike, kod kojeg sam upisala regenerativnu detoksikaciju i tako je priča krenula.
Uputite nas malo u svijet sirove hrane – kako se priprema, što se sve može iz nje napraviti? Za što se sve koristi?
– Ljudi imaju pogrešno mišljenje da bi naša hrana trebala biti užitak. I svi, kada pripremaju hranu, imaju naviku dodavati začine, sol, šećer kako bi tu hranu iz prirodne namirnice pretvorili u nešto još bolje. A to je zabluda. Priroda je stvorila npr. baš tu jabuku, jagodu, cvjetaču… za nas kao hranu i naše je tijelo dizajnirano za takvu vrstu hrane. Pogrešno je misliti da možemo usavršiti prirodu. Prehranu treba samo logički promatrati – jer normalno bi trebalo biti da uberemo voćku s drveta i jedemo je takvu, živu, punu energije, a ne da ju kuhamo i pretvorimo u pekmez ili kompot. Tada ne jedemo ništa drugo nego mrtvu hranu.
Ljudi su možda premalo upućeni u svijet sirove prehrane, zašto je to tako?
– Zbog toga što nam je hrana dostupna na svakom koraku i ljudi ne razmišljaju o tome – automatski dođu u trgovinu i kupe što im treba. Nije dovoljno razvijena svijest o važnosti prehrane, a na žalost često su i neke informacije pogrešne, na primjer dijete od kojih nijedna nema temelj u tome za što je čovjekovo tijelo stvoreno i koja hrana stvarno pomaže dovesti tijelo u balans te podržava zdravlje i funkcioniranje bez bolesti.

Danas je veliki problem debljina, pretilost, sjedilački način života, premalo kretanja… Sve to dovodi do nezadovoljstva vlastitim tijelom i izgledom. Jesu li rješenje dijete?
– Ne. Iz vlastitog iskustva mogu reći da s ovom prehranom suvišni kilogrami odlaze, tijelo se rješava nakupljenih zaliha i toksina, a dijete koje podrazumijevaju kuhanje hrane su blago rečeno – lažne. Jer se čovjek uvijek vrati na staro, nijedna dijeta nema trajan rezultat. A time padate u zamku, cijeli život ste na dijetama i ništa ne postižete. I to se događa iz razloga jer nijedna dijeta ne daje odgovor na pitanje zašto se kilogrami nakupljaju i koja hrana je ta koju možete jesti u neograničenim količinama, a da ne deblja. A to je sirova hrana, prvenstveno voće.
Koristite i povrće? Zamrzavate li primjerice, voće preko zime?
Koristim i povrće, iako sam uvjerena da bi naša hrana trebala biti bazirana pretežno na voću. Voće koje imam kao vlastite viškove stavljam u zamrzivač preko zime, iako je naravno uvijek bolje kada je namirnica svježa. Ali, s obzirom da živimo u takvom podneblju to nije uvijek moguće i takvo voće tada koristim za smoothieje. Uvijek je bolje uzeti takvu smrznutu namirnicu, posebice ako znamo njezino podrijetlo nego neku kuhanu hranu. Trudim se uvijek kupovati proizvode od domaćih i lokalnih OPG-ova, puno toga proizvodim i sama.
Koliko su ljudi osviješteni o dobrobitima sirove hrane? Nekima je nezamislivo biti cijeli dan na voću.
– Rekla bih da je to stanje svijesti koje te vodi tome. Premalo se govori o samoj važnosti sirove hrane, a nažalost se ljudi osvješćuju tek kada imaju za to razlog, a većinom je taj razlog bolest. Ili ako se osoba sama odluči na to i teži nečem drugačijem te je dovoljno osviještena da barem poveća udio voća i sirove hrane u svojoj prehrani.

Koliko su Međimurci osviješteni kada je u pitanju zdrava prehrana, kako se mi hranimo?
Najteže je ljudima mijenjati sebe. Pogotovo ako ne postoji nekakav razlog – jer promjene zahtijevaju i energiju, ulaganje u sebe. Lakše je potražiti pomoć izvana, a ne u sebi. Međimurci jako drže do tradicije i to je dobro – sve dok je ona u skladu s našim zdravljem. Ako je neka tradicija loša treba je mijenjati.
Sad trenutno održavate radionice Sirove hrane, kakav je odaziv?
Jako dobar, oduševljena sam što se ljudi javljaju i što žele naučiti i znati više o prehrani i zdravlju.
Neki savjet za jačanje imuniteta za hladne dane koji slijede?
Imunitet se jača njegovanjem našeg tijela, unosom zdrave hrane, boravkom na suncu i kretanjem na zraku.


