NEKADA I SADA

Koliko se nogomet promijenio od zlatne generacije MTČ-a iz 1978.?

Nekadašnji odličan igrač, a danas trener Anton Srša – Boys ovih je dana prigodnom fotografijom podsjetio na zlatnu generaciju čakovečkog MTČ-a iz 1978.godine. Na slici se vidi kako s lijeva na desno stoje: Blažinčić, Srša, Magić, Šalamon, Posavec D., Posavec J., Štampar i Mudri, a čuče: Ivanković, Posavec R., Dovečer, David, Posavec F., Orehovec, Štefulj i Zadravec. Trener te generacije bio je Breslauer, a pomoćni trener Požgaj. Neki od članova tog sastava kasnije su izgradili zavidne igračke i trenerske karijere, a trojicu od njih upitali smo kakav je pristup nogometu bio tada i koliko se promijenio do danas.

Anton Srša – Boys je igrati započeo u Rudaru sa 16 godina i to, kako kaže, prije podne za juniore a popodne za seniore. Već s 18 godina prelazi u MTČ koji se natjecao u Zagrebačkoj zoni i to mu je šest najljepših godina provedenih u nogometu. Nakon kratkotrajnog boravka u Nafti s 24 godine prelazi u Maribor gdje je igrao 3 godine, a slijedećih 5 godina proveo je u varaždinskom Varteksu. Igrao je još za Polet Pribislavec i igračku karijeru završio u matičnom Rudaru.
Trenersku karijeru započeo je u Rudaru, nakon čega su uslijedili Polet Pribislavec, Čakovec (kao pomoćni trener Orehovcu), Kraljevčan Donji Kraljevec, Polet Sveti Martin na Muri, Sokol Vratišinec, Plavi Peklenica, Omladinac Mačkovec, Mali Mihaljevec i Mura Hlapičina. Najduže je bio trener Rudara, čak 10 godina s povremenim prekidima, a tamo je ostvario i najveći uspjeh kada je momčad iz Druge međimurske lige doveo do 3 HNL-sjever, što je tada bio najveći uspjeh kluba u njegovoj dugoj povijesti.

-Razlike u nogometu nekada i sada su sigurno velike što je i normalno. Nekada se igralo puno sporije s puno dodira, ali i s mnogo više štosa u igri. Različiti sistemi i formacije igre postojale su i tada. Šezdesetih godina bio je u modi Mađarski sistem MV, pa su Mađare zvali laka mađarska konjica. Brazil je recimo bio prvak svijeta 1962 g. a igrali su u formaciji 3:5:2. Danas se igra puno brže, s jednim do dva dodira, agresivno, presing, s puno trke pogotovo bez lopte, ali su i igrači maksimalno fizički pripremljeni.
Kada sam ja igrao u MTČ-u bili smo pravi prijatelji, bili smo prava klapa, ali na igralištu su vladali red, rad i disciplina i to se moralo poštivati. Mi smo igrali dobar nogomet ali smo se i igrali nogometa. Stvarno smo bili u MTČ-u prava ekipa i prava je šteta što smo se počeli osipati po drugim klubovima: Rehek je otišel u Varteks, ja u Maribor, Rajko u Lokomotivu, Majk u Naftu, Floki u Strahoninec i tako se razišla ta zlatna generacija, prisjeća se Srša.

Miljenko Dovečer danas je trener Omladinca iz Novog Sela Rok. Igračku karijeru započeo je u rodnom Novakovcu igrajući za tamošnji Graničar. Potom su uslijedili: Polet Pribislavec, čakovečki MTČ (u kojem je bio prvotimac već s 18 godina), varaždinski Varteks, Nafta Lendava i Venera Sv.Juraj na Bregu. Tamo je započeo i trenerski staž koji je gradio do licence Uefa PRO trenera. Vodio je i Bratstvo iz Trnovca, a u NK Čakovcu i NK Međimurju bio i pomoćni i glavni trener.

-Kad sam započinjao igrati nogomet po cijele dane sam visio na igralištu, nije bilo juniora i dosta sam igrao sa starijim dečkima, pogotovo u mojim prvim klubovima. Prvo što sam naučio bilo je poštovanje prema njima kao starijima, ujedno su nam bili uzor i pomagali u nogometnom odrastanju. Naš motiv u to vrijeme bilo je stalno dokazivanje na travnjaku, druženje i samo nogomet. Svi smo se puno trudili, novac nam uopće nije bio u prvom planu kao sada mladima, već samo igra, dokazivanje i napredak. Igrači su tada manje-više svi išli u školu, studirali, a stariji igrači su radili. Nije bilo profesionalaca ali su se svi profesionalno odnosili.

U vrijeme kad sam igrao nije bilo tako dobrih uvjeta kao danas, međutim nas je vukao stalni motiv za dokazivanjem i želja da budemo još bolji. Danas su mladim igračima, osim tehnologije problem i roditelji koji vide u svojim sinovima nove Messije, Ronalde, Modriće i nisu realni. Time nesvjesno stvaraju pritisak svojoj djeci i usporavaju njihov razvoj i napredak. Moj savjet bi bio pustite djeci da se igraju, treniraju bez pritisaka, jer ne vjerujem da su im treneri za sve krivi. Nema trenera koji ne želi da mu dobar igrač igra.

Danas nema dovoljne kvalitete, jer djeca nemaju poticaj, igraju preslabe lige i zato teško napreduju. U Međimurju je uvijek bilo talenata, a u budućnosti će ih biti još, samo treba organizirano raditi i usmjeravati ih. Evo zadnji primjer je Dario Vizinger koji je pozvan u U-21 reprezentaciju Hrvatske za Europsko prvenstvo i obzirom da se dobro poznajemo osobno mu od sveg srca čestitam, poručuje Dovečer.

Želimir Orehovec osim što je igrao za MTČ nosio je dresove Poleta Pribislavec, varaždinskog Varteksa i Zagreba, na zalasku karijere, više rekreativno, Auto Mikolaja i Sloge Štrigova. Kao trener vodio je Polet Pribislavec, Bratstvo Savska Ves, Slobodu Varaždin, Hodošan, Čakovec, Omladinac Novo Selo Rok, Koprivnicu, Nedelišće i Međimurec Dunjkovec-Pretetinec. U prvoligaškom nogometu bio je pomoćnik Stanku  Mršiću, Bošku Aniću, te Ivanu Bediju, kao i Miroslavu  Ćiri Blaževiću (Ćiro). Kao glavni trener vodio je Naftu Lendava, Zavrč i Međimurje u vrijeme kada su igrali u prvoj ligi. U razdoblju 2002-2004 bio je član  stožera ekipe U-19 reprezentacije Hrvatske, a 2004.godine stekao je trenersku licencu Uefa PRO. Posljednje 3 godine trenira seniorsku ekipu Varteksa Varaždin koji igra u 3.HNL Sjever.

-U sportu svaki period ima neke svoje zakonitosti, ali sam siguran da smo nekad  nogomet igrali prvenstveno zato jer smo uživali u igri. Bilo je i nekog novca, ali daleko manje nego danas. O novcu nismo razmišljali, ako dođe dobro, ako ne opet dobro, nije nam to bilo od presudnog značaja. Nisu postojale nogometne škole, ali smo se školovali igrajući na livadama po nekoliko sati na dan. Bilo je puno odličnih igrača u Međimurju, čak i prvoligaške kvalitete, ali dosta njih teško se odlučivalo napustiti svoj klub i otići u prvoligaške vode. I danas ima dobrih igrača u Međimurju, ali talenata puno manje. Igrači danas previše razmišljaju o novcu, klubovi to plaćaju, što dovodi do velike fluktuacije igrača iz kluba u klub u svakom prijelaznom roku i to sigurno ne stvara igrače. Nekada dvije godine nisi mogao napustiti klub, ali danas su takva  vremena i takav nogomet u Međimurju imamo. Nisam nostalgičan, ali u moje vrijeme igrao se ljepši i bolji nogomet nego danas, smatra Orehovec.

Prije utakmice MTČ – Dinamo.

Najnovije vijesti

Pročitajte više