NADA U BOLJE SUTRA

Kolarek za saborskom govornicom o potporama za očuvanje radnih mjesta

U Saboru Republike Hrvatske, Ljubomir Kolarek,  osvrnuo se na aktualna produženja mjera Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za travanj 2021: „Iza kulisa svakodnevnih političkih pamfleta koja slušamo i ovdje u Saboru, a kojima brojni znani i neznani pokušavaju prije svega uhvatiti nekoliko političkih bodova događaju se i ovakve dobre stvari. Svi smo svjesni da novi sojevi virusa napadaju, da ne znamo jesmo li ili nismo prošli vrhunac aktualnog vala, ne znamo ni koliko će nas još valova zapljusnuti. A u svemu tome gospodarstvo mora živjeti. Stoga je svaka pomoć itekako dobrodošla. Cijepljenjem i drugim mjerama, zdravstvenim, sa te strane u dogledno vrijeme možemo svladati pandemiju. Ali ako gospodarstvo bude uništeno pravi kraj krize teško da ćemo moći sagledati. Stoga pozdravljam nastavak ovih mjera.

– Upozorit ću na moguće malverzacije u primjeni ovih mjera te ću tu zamoliti za poseban oprez. Svjesni smo svi da postoji određena skupina poslodavaca kod kojih je od strane nadležnih tijela utvrđeno kršenje Odluka Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) slijedom čega im je onemogućeno korištenje potpore. Molim nadležne da budu dosljedni i strogi u nadzoru. Da potpore stignu na adrese ljudi, radnika, kojima su namjenjene.

– Važno je da se mjere i nadalje odnose na očuvanje radnih mjesta koja su ugrožena posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije te da ovdje poslodavci s područja pogođenih potresom za korištenje mjere ne trebaju dokazati da su imali pad prihoda. Pri podnošenju zahtjeva za mjeru poslodavci trebaju dostaviti samo izjavu kojom će, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, izjaviti da su nastupile okolnosti iz kriterija za dobivanje potpore.

– Htio bih također istaknuti i primjer svog Grada Preloga, gdje postoji nekoliko tvrtki koje ni u jednom trenutku nisu koristile ove mjere, koje povećavaju broj zaposlenih, šire proizvodne pogone, prilagođavaju se opsegom poslova koja mogu pokriti novonastaloj situaciji i zapravo i u ovoj situaciji bilježe dobre poslovne rezultate. Radi se uglavnom o metaloprerađivačkoj industriji. Ističem taj primjer jer mi se nekako čini, naravno ne samo meni, da smo posljednjih nekoliko godina previše ovisili o turizmu. Turizam i ugostiteljstvo među gospodarskim su granama koje najviše trpe u ovom vremenu, a Hrvatska mora iskoristiti ovaj trenutak i staviti proizvodnju u fokus hrvatskog gospodarstva. Spominjao sam i cijepljenje. S obzirom da se bliži turistička sezona, potrebno je staviti još jači naglasak na cijepljenje turistčkih djelatnika, djelatnika u trgovini, ali i medijskih djelatnika. Uopće, ako zdravo razmišljamo, cijepljenje radno sposobnog stanovništva, ljudi u proizvodnji, u djelatnostima koje stvaraju trebalo bi biti prioritet.

– Nadamo se, sigurno svi zajedno, da ćemo cijepljenjem ugledati svjetlo na kraju tunela, jer unatoč uspješnosti ovih mjera potpora za očuvanje radnih mjesta, dugoročno to sigurno nije pravo rješenje za spas radnih mjesta. No, u ovakvoj situaciji koronavirusa, sigurno da čarobni štapić nemaju ni neka druga europska gospodarstva pa ni ona najrazvijenija“.

Najnovije vijesti

Pročitajte više