'U 50-OJ SAM U BOLJOJ FORMI NEGO IKAD'

Kako sam smršavila 20 kilograma i promijenila životne navike!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Ksenija Grubić iz Čakovca nedavno je proslavila svoj 50. rođendan. Dok se nekima čini dramatično pozdraviti se sa četrdesetima, Ksenija je ovaj jubilej proslavila u svom najboljem psiho-fizičkom izdanju ikad!

Naime, u razdoblju korone, oko 2020. godine Ksenija, koja se osjećala zapušteno, imala je 20-ak kilograma viška i već je, kaže, bila naporna sama sebi te je odlučila reći „Dosta je!“. Započela je svoju preobrazbu do vitkosti i uspjela!

Imam dvoje djece, a borbu s kilama započela sam još u tinejdžerskoj dobi, a negdje od 18. godine sam bila vitka pa sve do prve trudnoće, u 26. godini života, kada sam nabacila 41 kg viška. U godinu dana nakon poroda sam uz minimalni angažman skinula 37 kg. Za to smanjenje je najviše bio zaslužan sin i “kondicijski treninzi” svaki dan. Četiri godine kasnije, u 30. godini, u drugoj trudnoći opet 40-ak kila viška. Tu je bilo malo teže skinuti kile jer drugi sin je bio mirnije dijete. Većina kila je otišla, no s godinama su se počele gomilati nove. Shvatila sam da ukoliko nemaš genetske predispozicije, a ja ih nemam, treba se potruditi više da skineš višak kila – priča Ksenija, koja radi kao ekonomistica te na poslu uglavnom sjedi.

Ksenija se, prvenstveno radi pokretljivosti i zdravlja kralježnice, upisala na vježbanje u centar TD Fit u Čakovcu još sa 37 godina, gdje i danas vježba 2 puta tjedno. Kad je odlučila smršaviti 2020. godine, na vježbanje je išla 3 puta tjedno, a istovremeno se počela baviti planinarenjem. Također je odlučila izbaciti slatko, iako je, kaže, više slani tip.

– U prvih tjedan rezultati su bili mizerni, pa mi je došlo da pojedem sve i svašta! No, trener mi je ukazao kako se zapravo najbrže stiže polako te neka ne gubim nadu. Tada sam se odlučila za način prehrane 16:8, što znači da 16 sati ne jedete, a 8 sati jedete. Ovisno o smjenama na poslu, tako sam jela u razdoblju ili ujutro od 6 do 2 popodne, ili od 1 do 9 navečer – priča Ksenija i dodaje:

Nije bilo lako, posebno kad su si moji sinovi navečer slagali tople sendviče, a ja sam ih mogla samo gledati, no izdržala sam i uspjela! U početku sam bila gladna, no s vremenom se tijelo privikne i više nemate potrebu jesti izvan razdoblja od 8 sati, odnosno jedete manje. Nakon godinu dana, imala sam 15 kilograma manje. Kasnije sam s vremenom skinula još 5 kilograma. U svemu mi je bila jako bitna podrška, koju sam imala od trenera i kolega iz TD fita, kao i od ukućana, supruga Tomija i sinova.

Ksenija napominje kako za vitku liniju vježbanje utječe 30 posto, a prehrana 70 posto. Ona danas i dalje vježba 2 puta tjedno te nekoliko puta mjesečno planinari s Hrvatskim planinarskim društvom „Međimurje“ iz Čakovca. Jede sve što poželi (priušti si i slatko, ali ne u prevelikim količinama), ali po principu 16-8 i održava stabilnu kilažu, osjeća se bolje nego ikad, ne osjeća se nimalo gladno te poručuje:

Rigorozne dijete nisu dobre ni zdrave. Važno je mijenjati životne navike. Za sve je potrebno strpljenje, a kad vaše tijelo usvoji novu naviku, ovakav način prehrane postat će vam normala! Meni je pomoglo, a znam i mnoge kojima je ovakav način prehrane također pomogao, te vjerujem da mnoge može spasiti muke oko borbe s neželjenim kilogramima!

Također je dodala i:

Svaka bi žena nakon 40. trebala biti fizički aktivna, ne samo u kućanskim poslovima i poslovima u vrtu, već neki oblik tjelovježbe, što utječe i na lakši prolaz kroz menopauzu koja nam je neizostavni dio života, kako sam čula od žena koje su aktivne i lakše su prebrodile menopauzu.

Ksenija, hvala na savjetima! Vjerujemo da će nekoga inspirirati da postane bolja verzija sebe!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Pogledajte kako je bilo ove sunčane nedjelje na Marini u Prelogu

Marina Prelog još jednog poslijepodneva bila je puna rekreativaca....

FOTO Plesne minijature

Studio suvremenog plesa “TEUTA” Čakovec, svojim plesnim kolažom, predstavio...

FOTO Lagana popodnevna šetnja uz Muru

Šetnica Svete Barbare u Murskom Središću poznata je lokacija...