PJESMA ZA MEĐIMURJE

Kako je nastala “Unikatna”: Saša Janković o utjecaju Balaševića na njegov život

Saša Janković

– Kako je to sročio Đorđe: ‘Svako nosi u sebi nekog svog malog boga kom se potajno moli’. Za mene je to Đole, a njegovi koncerti bili su kao hodočašće. Davali su mi neopisivu sreću, snagu i vjeru. To je za mene stil života, a on je čarobnjak koji umjesto čarima, svojim stihovima donosi spas. Svatko je od nas ponekom sličan, ali Đole, Đole je unikat i živjet će vječno – kazao je naš sugovornik tražeći riječi koje će najbolje opisati utjecaj nedavno preminulog legendarnog glazbenika na njegov život.

Prošlo je desetak dana od preranog odlaska omiljenog novosadskog umjetnika i kantautora Đorđa Balaševića, a velika praznina je nezamjenjiva. O nelakom oproštaju, ali i najljepšim trenucima koje pamti i veže uz kantautora progovorio je njegov dugogodišnji obožavatelj iz Male Subotice Saša Janković. Jedan događaj posebno ističe – priču iza nastanka pjesme koju je Balašević napisao za Međimurje i Međimurce.

Sve je počelo jednim Facebook statusom

Nekoliko dana prije velikog koncerta u Čakovcu gdje je 10. lipnja 2017. obilježena nezapamćena posjećenost na stadionu SRC Mladost, novosadski umjetnik ugodno je iznenadio obožavatelje objavivši pjesmu za Međimurje. S njim je u večeri koncerta pjevalo više od 10.000 ljudi, od kojih je jedan upravo Saša, ‘glavni krivac’ za nastajanje pjesme ‘Unikatna’.

Povodom tada novonastale pjesme ‘Stih iznad svih’ posvećene Zadru i Zadranima, Saša Janković na svom Facebook profilu je izrazio želju za stihovima samo za Međimurce, što mu je uz pomoć kćeri Jelene Bebe Balašević i uspjelo. Nekoliko dana kasnije Međimurje je dobilo svoju ‘Unikatnu’.

– “Stih iznad svih…” Draga moja Bebo, slušajući stihove koje je moj Đole napisao za Zadar, pomislio sam, zašto ne i stih za Čakovec…. “O, čudo moje” bile su prve riječi koje sam podijelio sa prijateljima nakon rođenja prvog mi sina Viktora.. Mojeg malog svemira. Budeći se uz ” Lepu protinu kći”, zaspeći uz “Ringišpil”, cijeli život živim Balaševića, a živi ga i ovih dana Čakovec. “Čakovec – grad po meri…”, kao što je kantautor svih kantautora jednom zapisao. Zato Đole moj, molim stih, stih za Čakovec… – glasila je objava na koju je reagirala Beba, a koja je zatim na svom Facebook profilu pozvala obožavatelje da predlože o čemu bi pjesma mogla biti.

Uz sve navedeno nastao je video u kojem se sam Đorđe Balašević obratio obožavateljima i na licu mjesta počeo smišljati rime, koji prenosimo na samom kraju članka.

– Nikada neću zaboraviti koncert na čakovečkom stadionu kad sam nešto prije samog početka imao priliku razgovarati sa svojim herojem, tako velikim, a tako jednostavnim čovjekom. Prvo što mi je rekao bilo je: “Znači ti si taj krivac!”. Tijekom koncerta spomenuo je i moje ime i Malu Suboticu, sjećam se, bilo je to prije pjesme ‘Provincijalka’. To je za mene najveća čast u životu – dodao je Saša Janković koji ovog umjetnika prati od malih nogu, a iza sebe broji 36 posjećenih koncerata te dodaje kako je svaki godišnji odmor prilagođavao tome gdje je i kada je Đorđe Balašević nastupao.

Kako kaže, praznina je prisutna, kao da nedostaje član obitelji, no on će u našim srcima i mislima živjeti vječno, svevremen… Pogledajte VIDEO koji obasjava Balaševićevom toplinom.

Najnovije vijesti

Pročitajte više