Analizom čimbenika u strukturi cijena prehrambenih proizvoda, nameću se dva neoboriva zaključka. Prvi je da pritisak na rast cijena ne popušta i proizvođači neće moći dugo odgađati nova poskupljenja. Drugi je da što je proizvod više kvalitetan i premium, to je pritisak na rast cijena snažniji, piše Poslovni dnevnik.
Osobito te teze stoje kod snažne i razgranate domaće pekarske industrije, čije su glavne sirovine poput maslaca, sira, kakaa i mesa, i na popisu proizvoda koji se preklapa s listom onih čije su cijene najviše rasle u protekloj godini na globalnom tržištu. Cijene mesa konstantno rastu već dvije godine, maslac je na godišnjoj razini poskupio za 80 posto, kakao je 20-30 posto skuplji nego godinu ranije.
Još jedan bitan proizvod za pekare, šećer, u prošloj je godini samo tijekom veljače i ožujka poskupio za 61 posto, a u ovoj godini očekuje se još oko 20 posto rasta cijene, doznaje se neslužbeno iz pekarskog sektora. Prema prihodima su u pekarskoj industriji, inače, najjači igrači tvrtke Mlinar i Pan Pek, a prema dobiti Dubravica i Bobis.
Ukupni prihodi poduzetnika u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača ostvareni u 2023. godini iznosili su 934.6 milijuna eura, što je povećanje za 18,4 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, pokazuju nedavno objavljeni podaci Financijske agencije.
Ministar gospodarstva Ante Šušnjar građanima je preporučio da sami peku kruh. Ministar je savjetovao građanima da mogu sami početi “raditi pekarske proizvode, a ne prigovarati da su visoke cijene”.
“Imate reguliranu cijenu struje, brašna, ulja, mlijeka…”, napomenuo je. Potvrdno je odgovorio na pitanje novinarke ima li i sam iskustva u tome, a za recept je novinare uputio na internet.
Cijeli članak pročitajte klikom ovdje.