PROČITAJTE RECEPT

Kad zet pod nadzorom peče ribu po tastovom receptu!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Ivica Jurgec
- Advertisement -

Nije to lako! Ispeći ribu onako kako je već šezdesetak godina priprema vremešni Ivan Fic iz Gornjeg Hrašćana. Čak i u jednoj knjizi recepata piše Rječna riba na “Ficov način”. Još kao dječarac Ivan Fic je zaprežnim kolima odlazio na Dravu, gdje se riba lovila na veliko. Kući bi vratio kola pretovarena ribom.

– Naši stari su je pripremali na razne načine: kuhali, pekli, sušili, pa čak i mljeli. Ja sam usavršio ovaj način pečenja, koji se svidio brojnim mojim prijateljima i ukućanima koji su je često konzumirali – kaže Fic. Ponosan je na to, kao sada i njegov zet Željko Novak Keko, koji je postao pravi majstor u spremanju ribe na Ficov način.

– Mislim da je u nekim finesama i bolji od mene, jer koristi i kvalitetniju ribu. Ja sam nekad, kad riba nije bila savršena, u ulje za pečenje dodavao i barem dva decilitra crnog tikvinog ulja, koje je uništilo tek po mulju, a ribama dodalo poseban fini okus – kaže uz osmijeh Ivan Fic.

I zaista, Željko je za ovu priliku nabavio vrhunskog soma, štuku, šarana, bolena i smuđa, a otkrio nam je i recept.

– Ribe se očiste i narežu na željene komade i nasole dan ranije i stave u hladnjak. Prije pečenja dobro ih “pokotamo” u mješavini pšeničnog i kukuruznog brašna, raznih začina, malo crvene paprike, bibera, soli… Peku se u ne prejako zagrijanom dubokom ulju. Strpljivo i polako, dok ne dobe tamnožutu ili svjetlosmeđu boju. Kad su gotove, izvade se iz ulja, ocijede, stave u posebnu posudu i pokriju krpom da odstoje desetak minuta i tada mogu na stol. Najbolje su uz grah salatu s uljem od bundeve – kaže Željko Novak.

Ivan Fic je prvi kušao, nasmiješio se i podigao palac. Osmijeh nije silazio ni s lica zeta Željka, koji je počeo peći drugu turu, a ni onih koji su tom prigodom jeli ovu perfektnu ribu na Ficov način.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još