PITALI SMO OBRTNIČKU KOMORU MŽ

Kad će biti raspisan natječaj za stipendije učenika deficitarnih zanimanja?

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, Obrtnička komora MŽ
- Advertisement -

Prije više od mjesec dana, točnije, 4. listopada 2022. godine Grad Varaždin objavio je Odluku o stipendiranju učenika koji se školuju na srednjim školama za deficitarna zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Grada Varaždina. Pojedini roditelji pitaju se kada će Čakovec, odnosno, u ovom slučaju Međimurska županija, objaviti takav natječaj te zašto se to za prošlu godinu dogodilo tek u siječnju ove godine i hoće li i zašto ove godine biti slična situacija. Više informacija smo potražili od tajnika Obrtničke komore Međimurske županije Roberta Varge.

Obrtnička komora Međimurske županije je nositelj projekta stipendiranja učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja u Međimurju. Uz podršku partnera projekta već više od deset godina u projektu sudjeluju Međimurska županija, gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće, a prošle su se godine vlastitim sredstvima priključile i općine Belica, Dekanovec, Domašinec, Donji Kraljevec, Goričan, Nedelišće, Mala Subotica, Orehovica, Podturen, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec i Vratišinec) na kraju prošle školske godine je izravno na račune 153 stipendistica i stipendista uplaćen jednokratni iznos od 6.000 kuna – rekao nam je Robert Varga, te nastavio:

Robert Varga

Raspisivanje novog natječaja učenici i roditelji mogu očekivati kroz petnaestak dana. Nakon što nam učenici dostave svu potrebnu dokumentaciju, slijede pregovori i dogovori s projektnim partnerima hoće li i u kojem obimu financirati, ili sufinancirati stipendije učenicima sa svog područja. Istina je da cijeli proces dulje traje, ali ako je završni rezultat povećanje broja stipendista s 41, na 153 i kad Županija sa 72.000 kuna učenicima obrtničkih zanimanja namijeni 300.000, ili Grad Čakovec umjesto planiranih 60.000 za stipendije izdvoji 167.000 kuna, s tendencijom daljnjeg poticanja učenika obrtničkih zanimanja, mislim da je najmanji problem pričekati da se zaokruži financijska situacija i da sve stipendistice i stipendisti istovremeno potpišu ugovore o stipendiranju.

Napokon, tajnik Varga je zaključio:

Često se postavlja pitanje hoće li Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja raspisati natječaj za stipendiranje obrtničkih zanimanja. S obzirom na to da je stipendija iznosila vrlo atraktivnih 18.000 kuna, a kako se stipendije međusobno isključuju, učenike zanima planira li Ministarstvo raspisati natječaj. Prema našem saznanju, ove su stipendije bile isplaćivane novcem iz EU fondova čije je programsko razdoblje završilo. S obzirom na ogromnu potrebu tržišta za kvalitetnom radnom snagom, iskreno se nadam da će resorno ministarstvo pronaći sredstva za ovu namjenu, no do trenutka do kad se to ne dogodi, preporučamo učenicima da se jave na projekt Obrtničke komore Međimurske županije i partnera koji je i prema godinama trajanja i broju stipendista i broju partnera jedinstven u Hrvatskoj.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još