NAČELNIK STOŽERA

JOSIP GRIVEC: Trudili smo se našim oboljelim građanima osigurati bolje uvjete nego što imaju i mnogo razvijenije zemlje

Međunarodni dan civilne zaštite koji se obilježava 1.ožujka bio je povod za razgovor s načelnikom Županijskog stožera Civilne zaštite i zamjenikom međimurskog župana Josipom Grivecom. Naime, otkako je započela pandemija, civilnu zaštitu smo gotovo u potpunosti poistovjetili s djelovanjem nacionalnog i lokalnih stožera koji su postali nezaobilazni dio naših života u tom razdoblju.

Koliko ste zadovoljni  poslom kojeg je Županijski stožer odradio proteklih godinu dana?

– Protekla godina je zbog COVIDA-19 bila izrazito zahtjevna za cijeli svijet, pa tako i za Stožer CZ Međimurske županije. Svi dionici civilne zaštite su vrlo profesionalno, kvalitetno i s velikim entuzijazmom obavljali sve što je trebalo s ciljem sprječavanja širenja virusa, ali i osiguranjem zdravstvene zaštite na visokoj razini. Usudio bih se reći da smo za naše oboljele osigurali bolje uvjete nego  gospodarski razvijenija i bogatija područja u Europi, pa i svijetu. Svaka čestitka svim uključenima, posebno zdravstvenim djelatnicima, pohvalno će Grivec.

Jeste li očekivali na početku rada da bi sve moglo tako dugo potrajati?

– Nadao sam se da možda ni neće doći do nas, no vrlo brzo se vidjelo da neće brzo proći, pa i sada se još ne može očekivati nestanak ovog nesretnog virusa. Vjerujem da će s dovoljno cjepiva doći do usporavanja širenja virusa, pa i nestanka te povratka normalnom životu što svi priželjkujemo, očekuje Grivec.

U godinu dana djelovanja zasigurno ste komunicirali s velikim brojem građana?

– Bilo je bezbroj poziva, mailova, poruka sa prijedlozima, pitanjima, primjedbama i komentarima. Nastojali smo svima odgovoriti, velikoj većini i jesmo. Mogu reći da su naše Međimurke i Međimurci vrlo odgovorni, konstruktivni, da imaju razumijevanja i to daje snagu i olakšava itekako zahtjevne izazove u tim vremenima. Zahvalan sam na brojnim porukama potpore, a one druge, malobrojne, ne želim pamtiti, no zahvalan sam i njima, pomirljiv je načelnik stožera.

Kako ocjenjujete poteze nacionalnog stožera i smatrate li da bi lokalni stožeri trebali imati veću samostalnost u donošenju odluka?

– Imali smo dobru komunikaciju s nacionalnim stožerom, znamo da neka odluka ili mjera ne može obuhvatiti svaku životnu situaciju i tu bih preferirao što veći utjecaj lokalnih stožera. Mogu reći da su mnoge mjere promptno promijenjene na naš prijedlog, pa su nas, primjerice, našim poduzetnici upoznali s problemom dovoza sirovine koje nema u Hrvatskoj, a vozači su im trebali u karantenu te ne bi imao tko dovoziti. To je promptno riješeno otvaranjem karantene za vozače te su bez doticaja s potencijalno oboljelima mogli obavljati svoj posao. Naravno, ima više takvih primjera brzog reagiranja i uvažavanja od nacionalnog stožera. No neke mjere bi lokalni stožeri kvalitetnije prilagodili potrebama svojih građana. 

Očekujete li proljeće s trećim valom epidemije ili daljnje smirivanje situacije?

– Pratimo situaciju, ne možemo biti otok, nadamo se smirivanju situacije, puno ovisi o procjepljivanju, ali za svaki slučaj treba biti spreman za svaku situaciju, poručuje Grivec.

Najnovije vijesti

Pročitajte više