Jeste li ikad pili pravu jabučnicu!?

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Jeste li ikad pili pravu domaću jabučnicu? Riječ je o vinu od jabuka, koje je nekad bilo omiljeno (alkoholno) piće ne samo u Međimurju, nego i Hrvatskom zagorju, Podravini… Danas više nitko ne pravi jabučnicu. Kažu, dosta je kvalitetnog vina od grožđa, a i od ovih kloniranih jabuka jabučnica nije tako ukusna kao od onih nekadašnjih.

No, ima jedan čovjek u Brezovcu (općina Sveti Martin na Muri), koji vino od jabuka uspješno proizvodi godinama. Riječ je o Mladenu Dobraniću (66), koji ima nasad starinskih sorti jabuka i upravo od njih pravi sok, jabučnicu i jabučni ocat.

Njega i njegovog prijatelja i pomagača Miju Flaca iz Vrhovljana zatekli smo upravo u preradi jabuka.

– Jabuke prvo operemo, zatim usitnimo u mlinu i onda tiskamo na velikoj drvenoj preši staroj više od 150 godina. Iscijeđeni sok stavljamo u bačve i onda odlučujemo što ćemo s njim. Ako ga pasteriziramo ili smrznemo ostaje slatki osvježavajući sok. Ako ga pustimo da zavrije, nakon pretoka, dobijemo ukusno vino. Istina, jabučno vino ima tek 5 do 6 posto alkohola, upola manje od klasičnog vina od grožđa, ali je vrlo je osvježavajuće. Nekad se ono čuvalo za radnike u polju ili na građevini, jer je davalo snagu. Znalo je potrajati čak do žetve – kaže Mladen.

Značajan dio soka od jabuka on namjenjuje za zdrav i tražen jabučni ocat. Sva ta tri proizvoda: sok, jabučnica i ocat mogu se kušati i kupiti na OPG-u Mladena Dobranića u Brezovcu.

Podsjetimo, on je i vlasnik prvog jabukomata u Međimurju. Riječ je o kiosku na kojem su izložene jabuke i ostali proizvodi s naznačenom cijenom. Prodavača nema! Kupci staju, sami uzimaju robu, a novac ostavljaju u posebnoj kutijici. Zasad, kaže Mladen, nije bilo nikakvih problema, pa ni krađe.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još