Kuharica Lilijana Vidović (58) već sedmu godinu radi u Osnovnoj školi ˈPetar Zrinskiˈ u Šenkovcu. Bogato kulinarsko iskustvo stekla je cjeloživotnim radom u ugostiteljstvu, a danas priprema jelovnike i kuha za osnovnoškolce.
Radnim danom Lilijana ima pune ruke posla, no uspješno se nosi s dnevnim izazovima u školskoj kuhinji.
– Organizacija je pola posla! Svakog si dana organiziram radne zadatke. Novi dan nosi nove izazove. Nekad je tempo lagan, normalan, no ima i dana kada je on užurban. Volim svoj posao pa kada je to potrebno, ubacim u petu brzinu – govori nam vedra i nasmijana Lilijana.

Broj obroka koje Lilijana dnevno mora pripremiti za čak tristotinjak djece čini se nemogućom misijom, no zapošljavanje ne koči škola, već normativi Ministarstva.
– Veliki je problem dobiti administrativno i tehničko osoblje. To su domari, kuharice i spremačice. Postoje neki pravilnici i normativi koji teško da razumiju koliko je vremena i ruku potrebno za navedene poslove. Prije par godina mali smo tri spremačice, a kada se jedna od njih umirovila, dobili smo drugu, ali samo na pola radnog vremena. Sada imamo dvije i pol spremačice. Isto je i u područnoj školi Žiškovec gdje jedna žena pola svog radnog vremena radi kao kuharica, a pola kao spremačica – ističe ravnatelj Vladimir Novak.
Zanimalo nas je i kakve su prehrambene navike osnovnoškolaca, ali i kako Lilijana kreira mjesečni jelovnik.
– Kao i sva djeca klinci manje vole variva i povrće, no u tom slučaju ta jela kombiniramo s nekim finim domaćim kolačem koji ih potakne da pojedu i ono što manje vole. Izuzetno nam je bitno da se tri do četiri dana kuhaju jela na žlicu. Nastojimo djeci kuhati zdravo i domaće. Djeca bi rado jela nezdravo poput slatkiša, čevapa i sličnog. Ipak, kako bi nam djeca u školi jela dobro u dogovoru s ravnateljem smišljam raznoliki jelovnik koji zadovoljava sve nutritivne potrebe jednog djeteta. Na jelovniku u ožujku tako imamo krpice sa zeljem, gulaše, kelj varivo, đuveđ rižu s piletinom i slično.

Posebno nas je obradovalo na jelovniku vidjeti i naša domaća, međimurska jela.
– Za stvaranje jelovnika inspiriram se našom domaćom, međimurskom kuhinjom. Naša kuhinja je zasitna, ali izuzetno zdrava. Često tako pripremam međimurski krumpir, pretepeni grah i temfanu piletinu. Djeca tako imaju priliku kušati i naša domaća jela – ističe Lilijana.