Slučajno crnokosa, Jelena Novak (33) iz Novakovca (općina Podturen) 2020. godine odlučila se na neobičan pothvat – proizvodnju crnog češnjaka! Po struci ekonomistica, otvorila je malu tvrtku Allium Nigrum i crni češnjak u Međimurju je rođen i eto ga i danas. Što je to uopće?

– Crni češnjak se ne uzgaja, jer crni češnjak nije nova sorta češnjaka, već je to fermentirani bijeli češnjak. Odnosno, bijeli češnjak ide u posebne toplinske komore, na visoku temperaturu i vlagu na nekoliko tjedana. Znači, crni češnjak je poboljšana verzija običnog bijelog češnjaka, koji je dozrijevao dugi vremenski period u toplom okruženju visoke vlažnosti. Rezultat dozrijevanja, poznat i kao Maillardova reakcija, su češnjevi duboke crne boje i mekane konzistencije koji daje poseban okus bilo kojem jelu – pojasnila nam je Jelena.

Po čemu se još razlikuje crni češnjak od bijelog?
– Bitna stvar kod crnog češnjaka je ta da nema zadaha nakon konzumacije, ne sjeda teško na želudac i ako imate probleme s niskim krvnim tlakom, crni češnjak ga ne snižava još dodatno. On pomaže kod reguliranja šećera i kolesterola, čisti krve žile i jača imunitet – rekla je Jelena, a dodala je i da je crni češnjak odličan začin svim jelima.

– Crni češnjak je također jedna odlična namirnica za kuhanje jer se slaže apsolutno sa svime. I sa mesom i s ribom, pa čak i čokoladom. Kuhanje sa crnim češnjakom je isto kao i s bijelim, jedina razlika je kod kuhanja, jer se crni češnjak uvijek dodaje na kraju kad je jelo već gotovo – kaže Jelena, dodavši:

– Osobno, crni češnjak najviše volim u kombinaciji sa sirom, a koristim ga u svim jelima u kojima i inače koristim običan bijeli češnjak, jer crni češnjak jednostavno nadopunjuje svako jelo.
Bijeli češnjak koji joj je potreban za preradu trenutno nabavlja od domaćih OPG-a, no u planu joj je imati i vlastiti bijeli češnjak kroz neko vrijeme. Pitali smo je i odakle joj uopće ideja za crni češnjak te kako su ga prihvatili ljudi, s obzirom da je crna boja hrane u pravilu odbojna.

– Htjela sam se baviti s nečim novim i inovativnom i tako sam došla na ideju o proizvodnji crnog češnjaka. Ljudi su crni češnjak izrazito dobro prihvatili jer su brzo uvidjeli sve njegove benefite – rekla je.
Provjerili smo i njegove cijene, paprene su. No, Jelena crni češnjak uspješno prodaje na sajmovima te putem web-shopa na svojoj web stranici (www.crnicesnjak.hr), a drže ga i trgovine domaće hrane. Njegovoj proizvodnji je dala sve od sebe jer u tome vidi veliki potencijal.

– Nemam djece, a kada nastane gužva, obitelj mi uvijek uskoči u pomoć. Proizvodnja crnog češnjaka je trenutno jedino sa čime se bavim – dodala je.

