VINKO ČITUŠ (74) U PROTEKLIH 45 GODINA DAO OGROMAN DOPRINOS VATROGASTVU

Jednom predsjednik, zauvijek predsjednik, danas zasluženo i počasni

Prije nekoliko dana je u Donjoj Dubravi bilo izuzetno svečano, jer su članovi tamošnjeg DVD dobili na korištenje suvremeno kombi vozilo. Vatrogasci su svečanost iskoristili da bi Vinku Čitušu dodijelili status počasnog predsjednika DVD-a za njegov doprinos dobravskom vatrogastvu i vatrogastvu uopće.

Zasluženo, jer je 74-godišnji Vinko u službu humanosti ušao daleke 1976. godine otkada je, samoprijegornim radom i brojnim aktivnostima u spašavanju i čuvanju života i imovine, dao značajan doprinos radu Društva. Kolege vatrogasci su brzo prepoznali te njegove kvalitete i vrline, pa su ga 1993.godine izabrali za predsjednika i na toj je dužnosti bio do 2003.godine.

Osim po velikom doprinosu u vatrogasnom radu, dokazao se i kao vrlo dobar edukator vatrogasnih kadrova, a vrlo je zapažena i njegova uloga u organizaciji vatrogasnih vježbi i proslava.

Viši je počasni vatrogasni časnik, dok bi predugačak bio popis nagrada, priznanja i zahvalnica za sve ono što je do sada učinio. Ističe kako se ponosi brončanom, srebrnom i zlatnom medaljom. Posebno mu je draga Medalja za posebne zasluge koju je primio 2008.godine, kada je nagrađen i Plaketom Općine Donja Dubrava. Vinko je jedan od autora Pravilnika o natjecanju sprežnim štrcaljkama. Uz sve nabrojeno, posebno se diči Spomenicom Domovinskog rata.

-Obično kažu, kada te proglase počasnim predsjednikom, da si na zalasku karijere, rekao je primajući Povelju počasnog predsjednika, no ja ne držim da je tako. Stečeno znanje i iskustvo omogućuje mi biti savjetnik svima, od onih najmlađih pa do najstarijih, a to su vatrogasni veterani čiji sam ponosni član Kluba u Vatrogasnoj zajednici MŽ, dodao je ponosno za kraj.

Najnovije vijesti

Pročitajte više