Povijesni je jučerašnji dan 27. travnja 2023. za međimursko i hrvatsko voćarstvo i vinarstvo jer je u butelje spremljeno prvo hrvatsko jabučno vino, a jednako tako kušano je od strane više poznavatelja standardnih vina. Vino je stvorio ili proizveo najpoznatiji hrvatski voćar Mladen Dobranić iz Brezovca, naselja u Općini Sveti Martin na Muri, a svojim znanjem i strpljenjem pomogao mu je Antun Kojter, iz Svetog Urbana, jedan od vodećih međimurski vinara.

– Mnogima će kod spomena jabučnog vina u misli doći jabučnica, do sada uz jabučni sok najpoznatiji produkt prešanja zrelih jabuka. Međutim, to nije tako jer mi smo jabuke pripremili, a potom samljeli, sok iscijedili i sve ostalo radili kao što se radi s grožđem, kasnije moštom i na kraju vinom. Na kraju kada smo osjetili i vidjeli kako je dobro, obavili smo filtriranje, odležavanje u inox posudi te na kraju staviti ili uliti u boce-butelje zapremnine 0,75 litara. Vino sadrži 6 posto alkohola, iznimno je bistro i odličnog okusa i mirisa. Jabuke su bile svih vrsti, minimalno tretirane i potpuno zrele.


Izuzetno mnogo u stvaranju ovog prvog hrvatskog vina mi je pomogao Antun Toni Kojter, a savjetovao sam se i s kolegama voćarima iz drugih hrvatskih krajeva. Tko želi probati i kupiti ovo jedinstveno vino može doći kod mene u Brezovec 9 i uvjeriti se u kvalitetu i posebnost ovog vina, ponosno i zadovoljno nam je danas izrekao Dobranić, koji će široj publici svoje jabučno vino predstaviti na 12. sajmu agroturizma u Skradinu nadolazećeg vikenda.

