Ivković: Županija ima dug od 108 milijuna kuna! Grivec: U proračunu u ovom trenutku imamo 5 milijuna kuna viška.

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Dugovi HZZO-a prema Županijskoj bolnici Čakovec i stvarno stanje proračuna Međimurske županije bili su među glavnim temama aktualnog sata na 3. sjednici Skupštine Međimurske županije održanoj u četvrtak, 7. listopada 2021. godine u 9 sati u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu, pri čemu je nazočilo 33 vijećnika.

Prije sjednice, novinarima su se obratili predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i zamjenik župana Josip Grivec. Dragutin Glavina istaknuo je kao najvažnije suglasnosti za sklapanje ugovora za rekonstrukciju zgrade za potrebe Zavoda za javno zdravstvo, kao i za rekonstrukciju Odjela kirurgije u Županijskoj bolnici Čakovec, a Josip Grivec je dodao da je, s obzirom na situaciju, Međimurska županija odlučila popunjavati samo one nužne odbore i vijeća koji trebaju popunu radi normalnog funkcioniranja, a u tom kontekstu stopirana je i odluka odnosno imenovanje i testiranje kandidata za pročelnika županije, koja će se provesti nakon izbora.

– Što se tiče županijskog dijela proračuna, on ima negdje oko 5 milijuna kuna viška u ovom trenutku, što se vidi i iz dokumentacije, a naravno mi imamo više od 40 proračunskih korisnika i svi znamo da su, što se tiče zdravstvenog dijela, naročito bolnica, već niz godina troškovi obično veći od prihoda, no objektivno mi tu ne možemo utjecati. To je stvar nadležnog ministarstva. Također postoji dug prema bolnici veći od 80 milijuna kuna – rekao je Josip Grivec.

Proračun se puni prema predviđanjima, oko 50 posto prihoda, 50 posto rashoda i nadamo se da će tako i nastaviti – dodao je.

Sjednica je započela jednoglasnim prihvaćanjem Izvoda iz zapisnika s 2. sjednice Skupštine županije, nakon čega je uslijedio aktualni sat.

Najveću raspravu izazvalo je stanje proračuna Međimurske županije. Vijećnik Igor Ivković naglasio je da je, prema izvješću, Međimurska županija dužna velikih oko 108 milijuna kuna i upitao zamjenika župana Josipa Grivca hoće li se napraviti financijska reviziju s datumom kad je bivši župan Matija Posavec dao ostavku, kako bi se točno znalo koja je njegova ostavština, ili će se zaključiti da je ostavština dug od 108 milijuna kuna.

– Nadalje, s obzirom na posljedice koje je svojim djelovanjem napravio bivši župan, što će sada biti sa dvjema zaposlenicama koje su zaposlene na nezakoniti način i što će biti s pozicijom gospodina Kobala u Upravnom vijeću ŽUC-a, na koje je, prema priznanju bivšeg župana došao na koruptivan način, te hoće li biti smijenjen s te dužnosti?

Također me zanima što će biti s troškovima prijevremenih lokalnih izbora koje je direktno izazvao bivši župan? Koliko će oni koštati županiju i planira li županija u sklopu kaznenog postupka koji se vodi protiv bivšeg župana ostaviti regresni zahtjev prema županiji, da on osobno namiri te troškove izbora, pošto ih je sam uzrokovao? – pitao je Igor Ivković.


Josip Grivec je objasnio kako se sve vidi iz financijskog izvješća, a kako se dug može tumačiti na više načina.

– Moramo biti svjesni da se tu ne radi o županiji samoj već o županiji i proračunskom korisnicima, kojih je više od 40 i da već niz godina se u zdravstvu ne pokrivaju svi troškovi, što generira jedan stalni dug. Od strane HZZO-a, prema posljednjim informacijama, dug prema Županijskoj bolnici je oko 85 milijuna kuna, tako da to bitno drukčije zvuči.

Što se tiče same županije, za prvih 6 mjeseci ostvaren je višak, rade se brojni projekti, ali plaćanje od strane EU kasni. Sve ovo tiče se nesretnih okolnosti i ne bih to komentirao, odgovore vam možemo dostaviti u pisanom obliku. Reći ću samo da ako želimo projekte i napredak, naravno da su uvijek potrebna i sredstva. Svoju funkciju sada više shvaćam kao tehničku, ali u svakom slučaju, ako obećana sredstva ne dođu u dogovorenom obimu, donijet će se nove odluke.

Igor Ivković je potom naglasio kako mu nije ni na kraj pameti da bi zamjenik župana bio odgovoran za dugove, te misli da bi bilo dobro napraviti financijsku reviziju da se točno zna na čemu smo. Ima i neplaćenih računa i dugovanja kojih nema na popisu.

– Broj od 85 milijuna kuna duga HZZO prema bolnici ne postoji, već govorimo o prekoračenju limita te nitko ne priznaje da taj dug postoji već je riječ o PR-u Međimurske županije. Molim pisane odgovore na to. A prema mojim projekcijama, na još jedne izbore potrošit ćemo oko milijun kuna, a to su već dvije božićnice za umirovljenike. – naglasio je Ivković.


Uskoro više o drugim pitanjima vijećnika.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Mlada sopranistica Marija Magdalena Kočila oprostila se od Međimurja

Marija Magdalena Kočila završila je svoja srednjoškolska glazbena naukovanja...

Bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac oženio se na Filipinima

Bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac ponovno se oženio. Vjenčao...

FOTO Međimurci opet iskazali svoju humanost!

Brojni ljudi dobre volje, jučer, u subotu, 24. rujna...

FOTO Trčalo se za međimurske ‘Downiće’

U subotu je u Mačkovcu održana humanitarna utrka za...