ISKUSTVA U UZGOJU MARUNA OBITELJI FRANČIĆ

Iskustva su dobra, prinosi zadovoljavajući, plodovi odlični

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Dva su velika proizvođača ili vlasnika nasada pitomog kestena i maruna u Međimurju, a to su Krešimir Mesarić iz Dragoslavca i Mihael Frančić iz Peklenice i upravo od Frančića doznajemo, kako i zašto su se počeli baviti uzgojem kestena ili marona, a razgovaramo u trnutku kada se u lijepu uređenom kesteniku ubiru posljednji ovogodišnjih plodova.

-Prije 7 godina posadili smo prvih 50 stabljika ili sadnica, a zatim pred tri godine još toliko te danas imamo stotinjak stabala od koji one prve daju obilne plodove dok su mlađe tek u početku roda. Mogu reći kako su naša iskustva pozitivna i u pogledu održavanja plantaže, tako i o rodnosti i prodaji plodova. Na plantaži u svim poslovima sudjeluje cijela moja obitelj, supruga Martina, kćerka Ellena i sinovi Maksim i Toma te tako imamo potpuni nadzor nad svim procesima što nam pojeftinjuje uzgoj.

-Držimo se svih naputaka struke, preporuka onih koji imaju više iskustava i što nije beznačajno u zaštiti od bolesti i štetnika ne koristimo kemijska sredstva. Prve plodove sorte Boche de Betizac ubrali smo nakon treće godine rasta, a najkrupniji plod težio je 52 grama. Približavamo se godinama kada ćemo sa stabala ubirati 30-tak kilograma maruna koji će teži između 20 i 50 grama.

-Naši kesteni cvatu relativno kasno te nema opasnosti od proljetnih mrazova, kao niti od širenja bolesti pa prema tomu nema potrebe tretiranja kemijskim preparatima, rekao nam je Mihael, koji je i agronom i poduzetnik te stoga osoba koja je relevantna po pitanju uzgoja kestena i maruna. Isto tako mnoge poslove na plantaži obavlja supruga Martina koja nam je rekla.

Berba je ugodna i traje oko tri tjedna

-Kako bi stabla napredovala a plodovi bili što krupniji i kvalitetniji na plantaži je potrebno odraditi više poslova koje obavlja cijela Obitelj Frančić, a ja koordiniram poslovima, pak tako nastojim imati kombiniranu gnojidbu malo mineralnih i više gnojivima prirodnog podrijetla.

-Zatim, košnja trave mora biti što učestalija poglavito u dijelovima gdje ima voluharica koje su vrlo aktivne i nama štetne. Kada u jesen plodovi sazriju berba traje u prosjeku tri tjedna i to svaki dan po dva puta. Plodovi opadaju sami, a ponešto trebamo obaviti ručnom trešnjom i kada su oni na tlu s zaštitnim rukavicama ručno ih oslobađamo od bodljikavih ljuštura.

Najbolji saveznici kod berbe su sunčano vrijeme i vjetar koji nam trese zrele plodove koje potom lakoćom ubiremo i stavljamo da se osuše te ih plasiramo na tržite. Potrošači kažu kako su naši kesteni ili maruni vrlo ukusni kuhani ili pečeni, te za spravljanje slastica, ispričala nam je Martina na plantaži gdje je s kćerkom Ellenom ubirala plodove za jednog potrošača. Osim plodova kesten ili marun kao stablo može se koristiti u drvodjelstvu, ali tek nakon tridesetak godina rasta. Mesarićev i Frančićev plantažni uzgoj kestena ili maruna može kao primjer poslužiti drugima, posebice mladima, ali i nadomjestiti konzumiranje plodova vrlo sličnima pitomom kestenu koji raste u šumama.     

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još