STROGO ZABRANJENO

Inspekcija ‘češlja’ ugostitelje, kazne su ogromne!

Autor: Tportal Foto/Video: Ilustracija
- Advertisement -

Mnogi smatraju da je pušenje uz kavu u kafiću normalno i dozvoljeno, ali to i nije baš tako. Ovih dana je Državni inspektorat zašao u ugostiteljske objekte kako bi provjerio tko se pridržava odredbi o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima, piše Tportal.

Od čitateljice Tportal doznaje da je u jednom kafiću inspektor fotografirao pepeljare na zatvorenoj ostakljenoj terasi. Nekoliko dana kasnije stigla je kazna – 15.000 eura ugostiteljskom objektu i 5000 eura vlasniku kafića.

Iako to djeluje rigorozno, predsjednicu Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore Jelenu Tabak takvo postupanje ne iznenađuje. Kaže, netko i to mora kontrolirati.

‘Prošli tjedan krenuli su inspekcijski nadzori u Zagrebu i Splitu. Tu nema ništa novo. Zakon je na snazi sa zadnjom izmjenom otprije covida. Inspekcije su odmah krenule u nadzor, ali ih je covid zaustavilo. Jednostavno se to nije kontroliralo od covida jer smo imali problema u poslovanju i sad su inspekcije krenule u detaljne nadzore stvari koje u posljednje dvije ili tri godine nisu kontrolirale. Inspekcijama je posao to kontrolirati’, tvrdi Tabak za tportal.

Ističe da ugostiteljima na vrata uvijek dolaze razne inspekcije, no da je svaki poseban nadzor, poput ovoga, najavljen. I iz Državnog inspektorata potvrdili su nam ove navode.

‘Nadzori sanitarne inspekcije usmjereni su na pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost. Temeljna odredba Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda vezana za pušenje je članak 25., kojim je propisano da se zabranjuje pušenje duhanskih i srodnih proizvoda, biljnih proizvoda i uporaba elektroničkih cigareta s nikotinskim punjenjem ili bez nikotinskog punjenja i vodenih lula u svim zatvorenim javnim prostorima, te je istim člankom propisana iznimka da je pušenje dozvoljeno u prostorima za pušenje u objektima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost’, navode iz DIRH-a.

Pritom dodaju da je prostor za pušenje ‘potpuno zatvoren prostor, fizički odvojen od drugih zatvorenih prostora, površina mu ne smije biti manja od 10 četvornih metara i ne smije zauzimati više od 20 posto površine prostora za posluživanje u ugostiteljskim objektima te mora ispunjavati i druge zakonom propisane uvjete i u njemu se ne smije usluživati hrana i piće’.

Cijeli članak pročitajte klikom ovdje.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO 33. godišnjica 106. brigade HVO Orašje

Predstavnici Krovne udruge veterana 54.spb Međimurske županije, predvođeni predsjednikom...

FOTO Terezija Vidović već godinama uzgaja katruže za humanitarnu akciju

Terezija Vidović iz Goričana već godinama u svom vrtu uzgaja katruže,...