EDUKACIJA

Ines Virč: Cilj nam je djeci približiti našu nematerijalnu kulturnu baštinu

Autor: medjimurski.hr Foto/Video: KUU Zasadbreg i Udruga Pikač
- Advertisement -

Tijekom veljače 2024. godine, a nakon gostovanja u Selnici i Zebanec Selu, u dječjem vrtiću „Cipelica“ u Čakovcu, waldorfska skupina „Sunčeka“ odslušala je predavanje o pokladnim maskama. O mukavcima i copernicama iz Zasadbrega govorila je kustosica Pedagoškoga odjela Muzej Međimurja Ines Virč, a  posebni gosti predavanja bili su mukavci i copernice koje su uprizorili Zlatko Korunić, Tea Varga, Paula Bistrović i Mateja Bistrović. Djeca su imala priliku slušati o tradicijskim maskama, gledati pripremu i oblačenje kostima te barem na jedan dan, postati jedni od njih.

O cilju ove inicijative za naš je portal govorila sama Virč.

Sudjelovala sam u događanjima kao muzejski pedagog, a ova je inicijativa dio našeg programa o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Međimurske županije. S obzirom na to da je vrijeme poklada, nedugo smo bili u dječjem vrtiću u Selnici i Zebanec Selu. Tamo smo u suradnji s Udrugom Pikač Selnica govorili o Pikaču kao nematerijalnom kulturnom dobru Republike Hrvatske. Potom smo pozvani da pripremimo predavanje za djecu iz dječjeg vrtića „Cipelica“, a tu su nam se kao gosti pridružili članovi KUU Zasadbreg, istaknula je.

Tom su prilikom djeca imala priliku slušati o običaju poklada, njegovoj svrsi, tradicionalnim maskama u Međimurju i razlozima maskiranja povezanim s folklornim vjerovanjima.

Virč se osvrnula i na rad Muzeja navodeći: Svake godine Muzej ostvaruje suradnje s lokalnim udrugama, a budući da je 2024. je godina vještina, povezali smo se s udrugom iz Zasadbrega i Udrugom Pikač koje vodi Nenad Jambrović. Ova sam događanja pripremila s etnologinjom Janjom Kovač, a moj je zadatak bio pobrinuti se da pristup tijekom predavanja bude u skladu sa standardima muzejske pedagogije. Članovi udruge pojavili su se pred djecom neodjeveni u kostime, kako ih ne bi uplašili, a potom su pred njima demonstrirali pripremu i korake oblačenja maske. U Muzeju pak imamo posebnu prostoriju u kojoj se govori o pokladama, a tamo je kao dio postava izložena i košara Pikača koju si posjetitelji, ako žele, mogu staviti na glavu. Naš je cilj ovim događanjima i pristupom približiti i popularizirati našu baštinu, prvenstveno kako bi je najmlađi zavoljeli od rane dobi. Želimo da se naša tradicija nastavi, ali i da ih potaknemo da već sljedeće godine možda upravo oni, umjesto odabira komercijalne maske, odaberu neku povezanu s našim krajem.

Tom prilikom, Virč se zahvalila svim školama, vrtićima i udrugama na suradnji, a u ovom slučaju, odgojiteljicama Milani Hozmec i Petri Mićanović koje vode  spomenutu waldorfsku skupinu.  

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Uređaj za mamografiju je u funkciji

Iz Županijske bolnice Čakovec javljaju kako je uređaj za...

Mađarska avantura članova Udruge Laganini

Članovi Udruge Laganini iz Preloga iskoristili su prošli vikend...