KVOTE UPISA

Imamo „bum“ interesa za trogodišnja zanimanja

Autor: BL  Foto/Video: BL 
- Advertisement -

Tijekom vikenda, Tehnička škola Čakovec održala je Dan otvorenih vrata kao posljednju od četiriju ciljanih aktivnosti kojom se zaokružuje prva etapa razvoja nakon otvaranja Regionalnog centra kompetentnosti TŠČ. Tom prilikom za javnost i novu generaciju učenika otvoreno je 15 laboratorija, a u holu škole zainteresiranim su se učenicima predstavila i četiri poduzetnika. O provedenim aktivnostima i projektima te naputcima za upis i trendovima među mlađom generacijom razgovarali smo s ravnateljem škole Draženom Blažekom. 

-Prethodne školske godine završena je izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti TŠČ i počeli su se nazirati rezultati svih dosadašnjih ulaganja. Prije svega, u zadovoljstvu učenika i profesora, jer naša se oprema uvelike koristi, a sve što imamo u kontinuiranoj je funkciji, rekao je Blažeka i dodao da je krajem prošle godine škola odredila četiri ciljane aktivnosti kroz koje se pokazalo da su one pravi smjer prezentiranja cjelokupne priče škole.

-U listopadu 2023. godine imali smo događanje naziva Susretu s poduzetnicima tijekom kojeg su učenici mogli saznati novosti vezane uz strukovno obrazovanje, informirati se o potporama za investicije i o razvoju poslovanja. Svi zainteresirani poduzetnici, točnije njih 25, tog su se dana mogli prezentirati svoje poslovanje i privući mlade stručnjake koji uskoro završavaju svoje školovanje. U siječnju 2024. imali smo Dan visokoškolskih ustanova naziva „Od školske klupe do diplome,“ događanje na koje se odazvalo 13 renomiranih hrvatskih i slovenskih visokoškolskih ustanova.

Treća aktivnost škole bila je Proljetni kamp 2024., gdje su učenici osmih razreda četiri dana proveli u okruženju škole s aktualnim polaznicima, a za vrijeme kojih je 175 zainteresiranih učenika slušalo o strojarstvu, elektrotehnici, mehatronici i računalstvu. 

-Imali su tom prilikom raditi u praktikumima, a potom im je bio organiziran odlazak u tvrtke koji su bili sponzori kampa. Dan otvorenih vrata naša je posljednja aktivnost u ciklusu, a kada ti isti učenici koji su sudjelovali u našim aktivnostima mogu odlučiti u kojem se području najbolje snalaze i gdje bi mogli nadalje nastaviti svoj obrazovanje, istaknuo je ravnatelj.

Odazivom na Dan otvorenih vrata i više je nego zadovoljan, ističe i nastavlja: 

-Zadovoljni smo ovim odazivom koji je iznad naših očekivanja, a važno je i spomenuti nešto u vezi upisa koji nam slijede krajem mjeseca. Mi ne dižemo kriterije upisa, već njih kreira tržište. Nemamo bodovni prag, no svake godine pratimo koliko je bilo potrebno bodova za upis pojedinih zanimanja, a taj se prag iz godine u godinu podiže. Primjerice, za upis smjera Tehničar za računalstvo bilo je potrebno 75 bodova, smjer Tehničar za mehatroniku zahtijevao je 72 boda, a oko tog broja se vrti i smjer Strojarski tehničar. Konačno, za upis smjera Tehničar za elektroniku bilo je potrebno 68 bodova. To je to kad govorim da se „digao prag,“ nije našom slobodnom voljom, već ga formiraju ocjene odličnih učenika koji žele upisati naša zanimanja.

Blažeka je tom prilikom istaknuo i da se mijenjaju trendovi među učenicima, što pokazuju podaci o interesu za upis određenih strukovnih zanimanja. 

-Ono što me posebno veseli i pokazuje da škola radi dobu stvar je da imamo jedan bum interesa za trogodišnjim zanimanjima. Posebice zanimanja vezana za metaloprerađivačku industriju, što dokazuje da su roditelji i djeca u našoj županiji sve svjesniji da je biti dobar majstor jednak bingo kao i postati sjajan inženjer. Nije više jednostavno upisati se u zanimanje strojobravara, tokara i automehaničara jer bilježimo navalu. Prošle godine imali smo samo 2 mjesta na jesenskom roku i to samo zato što djeca nisu fizički došla na upis. Djeca su konačno shvatila poantu strukovnog obrazovanja! To mi je posebno drago ne samo zbog naše škole, već i Graditeljske škole Čakovec i drugih. Mijenja se percepcija strukovnih škola, a one nude sve kvalitetnije obrazovanje što nam je daljnji poticaj. 

U našem razgovoru, istaknuo je da je Dan otvorenih vrata ključan kako bi se novoj generaciji predstavili laboratoriji jer praksa je najvažniji aspekt obrazovanja u strukovnim školama. 

-Ovdje od drugog razreda učenici rade praktično i samostalno pod vodstvom svojih profesora i mentora. Jednako je važno to i da im mi možemo pružiti takve uvjete. Ono na što smo posebno ponosni je suradnja s gospodarstvom na zadivdnom nivou i doista služimo kao primjer drugima. Djeca su tražena, a tvrtke su to shvatile. I danas su kod nas četiri tvrtke jer oni žele doći i promovirati se među učenicima. 

Za kraj, dodao je da će ove godine u školu biti upisano oko 240 učenika.  

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još