Ima 80 godina i još uvijek sam njeguje vinograde i proizvodi vrhunska vina!

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Alojz Novak iz Svetog Urbana najstariji je aktivan vinogradar i vinar u Međimurju. Uskoro će napuniti 80 godina, ali ne posustaje. Svakodnevno je na traktoru, u goricama, u podrumu ili na dostavi vina brojnim kupcima širom Međimurja, Podravine i Hrvatskog zagorja.

Njegov bijeli pinot, zeleni silvanac, žuti muškat, rajnski rizling, kerner, graševina, sauvignon, pušipel… dobro su poznati probirljivim vinskim znalcima. U kušaoni obitelji Novak u Svetom Urbanu (Veliki Kozlovčak) kod Štrigove zidovi su ispunjeni nagradama, priznanjima i plaketama najznačajnijih sajmova i izložba vina u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Alojz je i veliki ljubitelj glazbe i pjesme, a njegovim stopama ide šest unuka, na koje je posebno ponosan.

Onaj za kojeg vjeruje da će ga naslijediti u vinarstvu je najmlađi Karlo Novak-Posavec, koji ima 12 godina, ali već se vidi s koliko žara i ljubavi pomaže svom djedu Alojzu Novaku, poznatom i priznatom međimurskom vinogradaru i vinaru. Karlo odlično raspoznaje sorte vinove loze, poznaje gotovo svaki trs u njihovim goricama, pomaže kod sadnje, rezanja trsova, branja grožđa, prešanja… Uvijek je pri ruci majci Marini i baki Mariji kad njima zatreba nekakva pomoć.

Karlo je odličan učenik Osnovne škole Štrigova, ali i vrsni svirač. Osim na sintesajzeru, vrlo dobro svira i na harmonici. To posebno veseli djeda Alojza, ali i brojne goste koji dolaze po vino. Uspješno je nastupao i na školskim priredbama.

Sviranju ga već nekoliko godina podučava Matej Ščavničar iz Jalšovca, koji ima tvrtku koja se bavi poučavanjem u području kulture, a Karlo je jedan od najboljih učenika. Najveseliji je kad uvježba novu pjesmu i kad je izvede pred djedom i publikom.

Posao vinogradara je uistinu naporan i iziskuje puno znanja i energije kako bi se samo s kvalitetnim proizvodom opstalo na tržištu. Zato Alojz najradije sve stručne poslove u podrumu, kao i zaštitu vinograda, radi sam. Istina, ima povremene pomagače u branju grožđa i kod obrezivanja, odnosno vezanja trsova u u proljeće, ali i to je pod njegovom kontrolom.

U njegovim vinogreadima upravo traje berba grožđa, koja će se odvijati barem još dvadesetak dana, a on se nada da će i ove godine tržištu, kao i dosad, moći ponuditi vrhunska vina. Razlog više za to su vinogradi u odličnoj kondiciji, a grožđe zdravo i zrelo, s optimalnim omjerom šećera i kiselina.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još