18 NEBESKIH OKUSA!

I vrapci znaju da se kod Ešrefa i Blerima na čakovečkom Jugu jede najbolji sladoled u gradu!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Ivica Jurgec
- Advertisement -

Sasvim slučajno ovih dana u ruke mi je došla jedna crno-bijela fotografija koju sam snimio prije 40 godina. Na njoj je mnoštvo ljubitelja sladoleda u nekadašnjoj slastičarnici “Shock” u Čakovcu. Za pultom u glavnoj ulozi mlad Ešref Selmani, kojeg sam upoznao desetak godina ranije, kada smo kao srednjoškolci dolazili u “Shock” na burek posipan kristal šećerom.

Snimljeno u čakovečkom Shocku prije 40 godina

Ešref je danas u mirovini, ponosan je otac dvojice odraslih sinova i djed šestero unučadi. Ali još uvijek radi. Njegovo znanje i iskustvo nezamjenjivo je u svakodnevnom poslu s ljudima. Sjedimo ispred njegove slastičarne “Jug” u Čakovcu, u hladovini suncobrana i podsjećamo se na dane koji su odavno prohujali.

EŠREF

Ipak, jedna stvar je kod njega ostala nepromijenjena, a to je kvaliteta sladoleda. I kad je bio u “Shocku”, pa kasnije u vlastitoj slastičarnici na Željezničkom kolodvoru u Čakovcu i sada na čakovečkom Jugu, Ešref je uvijek pravio najbolji sladoled u gradu. I cijena kuglice je bila najniža. Kuglica 1 kuna. Kupci su stajali u redovima s posudicama za sladoled i kupovali 20 ili 30 kuglica za doma. I još dvije – tri kao gratis dodatak. Vremena su se promijenila, ali i danas vrijedi uzrečica: ako nisi probao Ešrefov sladoled, kao da nisi ni bio u Čakovcu! Privilegij je uživati u 18 različitih okusa sladoleda u slastičarnici “Jug”.

-Mi potječemo iz Gostivara u Sjevernoj Makedoniji, koja je poznata kao kolijevka sladoleda i gdje se svi na neki način bave slastičarstvom. Moj otac u Međimurje je došao još daleke 1948. godine. Od milja su ga zvali Deda i imao je slastičarnicu u Maloj Subotici. Poznavali su ga ljudi sve do Preloga, Domašinca, Goričana… Prodavao je sladoled na nogometnim utakmicama, proštenjima… U međuvremenu je umro je kao i stariji brat, koji je u Maloj Subotici i Prelogu išao u školu. Ja sam došao početkom sedamdesetih godina, kao petnaestogodišnjak i učio zanat od oca i brata. Vremenom sam stjecao nova znanja, upoznao nove tehnologije i dostignuća u proizvodnji sladoleda sve u cilju da ponudim sladoled najviše kvalitete. Kupce možeš prevariti samo jednom, jer se više neće vratiti. Kod mene dolaze neki i više od 40 godina. Postali smo prijatelji. Sada tu tradiciju nastavljaju i moji sinovi – ponosno će Ešref, dok se sin Blerim, koji sada vodi slastičarnicu “Jug” u Čakovcu, samo smješka.

SINOVI S FAKULTETSKIM DILOMAMA!

Blerim je magistrirao telekomunikacije, a drugi sin Betim, koji u Varaždinu vodi poznatu slastičarnicu “Bili”, diplomirani je pravnik. Bez obzira što su visokoobrazovani odlučili su nastaviti obiteljski posao: Blerim u Čakovcu, a Betim u Varaždinu. Na radost svih onih brojnih prijatelja i poznanika koji vole sladoled, voćne kupove, ledenu kavu…

Blerim Selmani
Otac i sin Ešref i Blerim Selmani

No, i ova ljetna sezona se neumitno bliži kraju.

-Da, evo završava 16 sezona otkako smo otvorili slastičarnicu “Jug”. Iako smo po godinama provedenim ovdje pravi Međimurci, ipak u zimskim mjesecima odlazimo u rodni Gostivar k obiteljima. Moramo se odmoriti, jer kroz ljeto  radimo i po 16 sati dnevno bez dnevnog ili tjednog odmora. Kupci diktiraju tempo rada – kaže Ešref i najavljuje ponovno otvaranje slastičarnice na čakovečkom Jugu u prvom tjednu ožujka 2024. godine.

Mnogi će reći: jedva čekamo!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još