Hrana u maloprodaji osjetno je poskupjela, zbog čega najava “najskuplje sjetve u povijesti” ne ostavlja puno prostora za optimizam. Jer jednom kad se usjevi zasiju i u ljeto i jesen požanju, može se očekivati novo poskupljenje hrane i mesa, upozoravaju za tportal dobro upućeni pojedinci iz poljoprivrednog sektora.
Ovogodišnja sjetva najskuplja je u povijesti zbog visokih cijena plina – petrokemijska industrija koja proizvodni umjetna gnojiva teško je pogođena rastom cijena glavnog energenta koji se koristi u proizvodnji, pa se taj trošak prelio na poljoprivrednike koji će pak preseliti trošak dalje, na uzgajivače i proizvođače mesa, da bi na kraju puno skuplji plin platili svi potrošači kupujući skuplje gotove proizvode.
“Poskupio je sav repromaterijal, najviše umjetna gnojiva, sjeme i zaštitna sredstva, ali i gorivo”, rekao je za tportal vlasnik većeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz središnje Hrvatske.
Na taj problem upozorava i Zvjezdana Blažić, konzultantica tvrtke Smarter, specijalizirane za poljoprivredu i prehranu. Ona kaže da je pitanje plina ključno u poljoprivrednoj proizvodnji jer su zbog njegovih visokih cijena neke tvornice gnojiva u EU-u već zatvorile vrata.
“Ovogodišnja sjetva bit će znatno skuplja. Lani su porasle cijene svih žitarica i uljarica, i to bez ovogodišnjeg pritiska visokih ulaznih cijena energenata. Zalihe koje imamo i s kojima ulazimo u sjetvu i žetvu nisu velike, a viškovima robe cijene se neće moći smanjiti. Zbog toga ne da će se zadržati visoke cijene, nego će možda još rasti”, pojašnjava Blažić.
Cijene takozvanih commodities ili roba na svjetskim burzama, poput šećera, pšenice i kukuruza, koje su osnova prehrambene proizvodnje, na najvišim su razinama u proteklih deset godina. “To je osnova za rast cijena stočne hrane, brašna i ostalih sirovina za prehrambenu industriju. To je zatvoreni krug u kojem još nismo osjetili više cijene mesa, ali pritisak je iznimno velik i u posljednja tri mjeseca osjeti se rast cijena junetine, čak i svinjetine u maloprodaji”, dodaje Blažić.
Cijeli članak pročitajte ovdje.