KONCEPT VISION ZERO

Hrvatska je među najgorima po smrtnosti na cestama, stručnjaci odgovaraju kako to spriječiti

Autor: Poslovni.hr Foto/Video: Kristina Stedul Fabac/ Pixsell
- Advertisement -

Početkom godine i Europska komisija predložila je novi paket zakonodavnih mjera koji bi trebao pomoći ostvariti cilj Vision Zero na europskim cestama. To je plan kojim bi Europa trebala postati prvi kontinent na svijetu do 2050. bez smrtno stradalih na cestama!

Filozofijia koncepta Vision Zero prije svega podrazumijeva promjenu razumijevanja sigurnosti, gdje se odgovornost stavlja na čovjeka, ali ne samo na čovjeka kao korisnika prometnog sustava, nego i čovjeka kao upravitelja i kreatora prometnog sustava.

Tako je odgovornost podijeljena na sve sudionike u prometnom sustavu te se sigurnost analizira već u samom planiranju i projektiranju prometnog sustava, što je vrlo bitno sa stajališta preventivnog djelovanja na nastanak prometnih nesreća, kao i smanjenje njihovih posljedica.

Hrvatska je unutar Europske unije predvodnik po smrtnosti na cestama. Uz Rumunjsku, Bugarsku i Latviju imamo gotovo dvostruko više stradalih od europskog prosjeka. Poražavajući je i podatak Ravnateljstva policije da je u 2022. u nadzoru prometa na području RH utvrđeno čak 36.259 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola i opojnih droga.

Najčešći uzroci prometnih nesreća na hrvatskim cestama su brzina, umor, vožnja pod utjecajem alkohola te unatrag nekoliko godina „distrakcija“, odnosno skretanje pažnje s vožnje, uglavnom zbog korištenja mobitela.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Besplatni ljetni nogometni kamp otvorenog tipa

U proteklom tjednu Nogometna škola Općine Mala Subotica organizirala...

Slika za poklon Svetoj Margareti zaštitnici mjesta

Danas već afirmirani samouki 54- godišnji  slikar Zoran Horvat Art ...

BIG JUMP 2024 Na kupalištu u Svetoj Mariji skačite i vi za rijeku Dravu!

Na kupalištu u Svetoj Mariji danas, 14. srpnja 2024....