MEĐIMURJE BLIZU PSIHOLOŠKE GRANICE, DALMACIJA KASKA

Hoćemo li za cijepljenje dobiti barem vikend na moru?

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Milan Sabic/PIXSELL

Unatoč tome što je, gotovo u cijeloj zemlji, ritam cijepljenja bitno usporen Međimurska županija sve je bliže probijanju psihološke granice od 50 posto. Naime, do danas je u Međimurju barem jednu dozu cjepiva primilo 41.138 osoba, odnosno 46,8 posto starijih od 18 godina. Više od polovice, točnije njih 22.061, primilo je obje doze i u tom smo segmentu s 25,1 posto prešli četvrtinu. Uz Istarsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku županiju te Grad Zagreb Međimurska županija je kontinuirano u samom vrhu i stalno iznad državnog prosjeka koji trenutno iznosi 42,5 posto.

U cijepljenju prednjače stariji stanovnici naše županije, pa se tako cijepilo 53,6 posto osoba u dobi od 55 do 64 godine, čak 77,1 posto osoba u dobi od 65 do 74 godine i 59 posto Međimuraca starijih od 75 godina. Zbog toga se, u posljednje vrijeme, apelira na mlađe generacije koje se mogu cijepiti već od 16 godina nadalje. Teško je reći kakve će rezultate dati taj poziv, ali mnogo bi efikasnije moglo biti skoro uvođenje Covid putovnica koje će, vjerojatno, trebati za ulaz na koncerte i niz drugih aktivnosti.

Istovremeno, u Dalmaciji je, što se cijepljenja tiče, zavladala “fjaka”. Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa jučer je, za “Slobodnu Dalmaciju”, naveo podatak kako je dosada procijepljeno tek 36 posto odraslog stanovništva i požalio se kako po prvu dozu dnevno dolazi manje od 300 osoba. Turistička sezona se zahuktava i, s jedne strane, razumljivo je opadanje interesa za cijepljenje, ali, s druge strane, teško je shvatiti takav odaziv u vrijeme kada očekujemo povećani broj turista. Čini se logičnim da njihovi domaćini cijepljenjem pokušaju zaštititi i goste i sebe, ali pokazalo se već mnogo puta da naša “kontinentalna” logika ima malo dodirnih točaka s onom “morskom”.

Posljednjih dana, također, slušamo zanimljive najave o tome kako će se poticati ljude na cijepljenje. Tako se u Krapinsko-zagorskoj županiji poklanjaju ulaznice za kupanje u toplicama, u Splitu možete dobiti besplatan odlazak na predstavu, širom Podravine kruže autobusi koji cjepivo dovoze do vašeg doma. Ravnateljicu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marinu Payerl-Pal pitali smo hoćemo li se i mi Međimurci “ogrebati” za nešto, ali, sudeći po njezinom odgovoru, kod nas sve ostaje po starom.

Zato bih ovim putem predložio Vladi da nas nagradi barem vikendom na moru ako Međimurje među prvima preskoči granicu od 50 posto cijepljenih. Ne mora to, čak, ni biti u špici sezone, mi ćemo se zadovoljiti i s krajem kolovoza ili početkom rujna. Kako je to već vrijeme berbi grožđa i drugih poljoprivrednih radova možda bi Vlada mogla organizirati da svi oni koji ostanu daleko ispod planirane granice “za nagradu” budu angažirani u međimurskim goricama, na zbiranju kalampera i drugim aktivnostima gdje je takva pomoć uvijek dobrodošla.

Najnovije vijesti

Pročitajte više