NA PRIGODNOJ SVEČANOSTI

Gradonačelnik Kolarek potpisao ugovor o nastavku projekta ‘Pomozi, Zaposli, Usreći’

Autor: Grad Prelog Foto/Video: Grad Prelog
- Advertisement -

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, potpisao je, u petak 23. veljače, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Korisniku za provedbu Projekta pod nazivom: “Pomozi, Zaposli, Usreći IV”.

Ugovor je potpisao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a uručivanju ugovora nazočio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Na prigodnoj svečanosti, uručena su ukupno 72 ugovora, u sklopu Poziva “Zaželi – prevencija institucionalizacije”, u vrijednosti većoj od 58 milijuna eura. Provođenjem projekata u okviru Poziva Zaželi osigurava se povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Govoreći o projektu Zaželi, premijer Plenković naglasio je kako je njegova osnovna ideja bila povezati rješenje problema nezaposlenosti žena srednje životne dobi, većinom u ruralnim sredinama, i skrbi o starijim osobama i potrebitima.

“Zato smo nastojali ustrojiti jedan program koji je imao dvije zadaće. Prva je vratiti na tržište rada žene, kroz prvi i drugi poziv, a kroz treći i teško zapošljive osobe, u sredinama gdje drugih poslodavaca za njih realno nije bilo. I drugi pomoći onima koji su najranjiviji, a to su često naši najstariji”, istaknuo je. Dodijeljenim ugovorima ukupno će biti zaposleno 1.206 ljudi, a uslugu potpore i podrške dobit će 7.236 osoba.

Četvrti je to nastavak ovog uspješnog projekta kojeg već niz godina provodi Grad Prelog. U drugoj polovici 2023. godine izvršena je prijava nastavka projekta „Pomozi, Zaposli, Usreći IV“ financirana iz nove financijske perspektive financirane iz Europskog socijalnog fonda plus, raspis novog javnog poziva bio je u kolovozu 2023. godine, u rujnu 2023. godine je izvršena prijava na isti, provedena je administrativna kontrola, a eto početkom 2024. godine stigli su i pozitivni rezultati prijave. Projekt je vrijednosti 510.000,00 € za 36 mjeseci trajanja provedbe projekta, usluga za korisnike provodit će se 34 mjeseci, a financira se u stopostotnom iznosu. Ciljana skupina projekta su osobe starije od 65 godina i odrasle osobe s invaliditetom kojima će se putem pružanja usluge pridonijeti većoj socijalnoj uključenosti, prevenciji institucionalizacije, ostanku u vlastitom domu te osiguravanju prava na život u zajednici. Potporu i podršku pružat će 10 pružatelja za 60 korisnika s područja Grada Preloga na poslovima organizacije prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene te druge svakodnevne potrebe.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još