DOBRE VIJESTI

Grad Prelog izvrstan osmi u Hrvatskoj u privlačenju novaca iz EU fondova

Podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2019. godini pokazali su da je Grad Prelog među 10 gradova koji su povukli najviše bespovratnog novca za svoje projekte, „per capita“, odnosno po broju stanovnika. „

-Lijepa vijest, ali to je samo obaveza da u narednom razdoblju radimo na isti način, kako bi Prelog i sva naselja izgledali još ljepše i bolje“, istakao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Prelog se nalazi među prvih deset gradova na ovom popisu, a gledajući tri sjeverne županije, Međimursku, Varaždinsku i Koprivničko – križevačku županiju, Prelog je vodeći grad, sa 1863 kune po stanovniku.

-Itekako je pohvalo što su dva manja grada, kao što su Prelog i Mursko Središće tako visoko plasirani u ovom vrlo važnom segmentu. To je dokaz da smo dobro i transparentno radili posao na tom planu, a dobivena sredstva omogućila su nam značajna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, dječji vrtić, poduzetnički centar, nerazvrstane ceste i drugo. Radi se o ukupno 14 projekata, a važno je istaći da je na taj način kroz proračun našeg grada u protekle 4 godine prošlo 201 milijun kuna. To je čak dvostruko više nego u četverogodišnjem razdoblju prije toga. Dodamo li tome i 44 milijuna kuna za ovu godinu penjemo se na ukupni iznos od čak 250 milijuna kuna u razdoblju o kojem govorim, što nikada nismo imali. Zato nam je i veliki izazov period pred nama, od 2021. do 2027.godine, jer se treba dobro pripremiti za raspis natječaja i imati dobre projekte koje ćemo aplicirati za EU fondove. S obzirom da su u tijeku radovi na aglomeraciji Donje Dubrave, a započeti će i u Podbrestu, trebati će značajna sredstva za uređenje cestovne infrastrukture nakon dovršetka radova na kanalizaciji, rekao je za portal medjimurski.hr Kolarek.

U 2017. rekorderi povlačenja EU sredstava bili su gradovi koji su ostvarili preko 100 i 200 kuna po stanovniku, u 2018. četiri grada uspjela su povući iznad 1.000 kuna, a Grad Komiža bio je apsolutni rekorder sa povučenih nešto više od 2.500 kuna. U 2019., pak, čak 15 gradova premašilo je iznos od ostvarenih 1.000 kuna, četiri grada – Vrlika, Lipik, Otok i Beli Manastir, povukla su preko dotad rekordnih 2.500 kuna. Novi rekorder je Grad Vrlika sa povučenih 5.719 kuna po stanovniku. U top 10 najuspješnijih gradova u 2019. po per capita kriteriju su još Klanjec – 2.091 kuna, Garešnica – 1.993 kune, Pleternica – 1.893, Prelog  – 1.863, Mursko Središće – 1.700 i Virovitica – 1.664 kune po stanovniku.

-Pred nama je nastavak projekata Zaželi i Za obitelj, uređenje centra Preloga, Aglomeracija Podbrest, uređenje Marine, Interpretacijski centar. Letvica se u Prelogu ne smije više spuštati, istaknuo je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Najnovije vijesti

Pročitajte više