MLADI I OBRAZOVANI

Gabrijela Horvat iz Orehovice: ‘Napuštanje školovanja nije moj put’

Autor: BL Foto/Video: BL
- Advertisement -

Gospodarska škola Čakovec od 1. listopada 2022. godine provodi projekt Higher Education for Roma (HEDROM) koji će službeno trajati do 1. svibnja 2023. godine. Projekt spada u Erasmus+ KA2 tip projekata kojim se podupiru međunarodna strateška partnerstva u cilju osiguravanja visoke kvalitete podučavanja, osposobljavanja, učenja i rada s mladima.

Osim Gospodarske škole Čakovec, u projekt se uključilo i Pučko otvoreno učilište Čakovec, dok su strani partneri Dvojezična srednja škola Lendava iz Slovenije te Ljudska univerza Lendava (Zavod za izobraževanje odraslih in mladine Lendava).

Jedna od sudionica projekta mlada je učenica Gospodarske škole Čakovec Gabrijela Horvat iz Orehovice. U našem nam je razgovoru predstavila cilj projekta i razloge svog uključivanja u isti, ali i ispričala kako, te gdje se vidi u budućnosti, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.

– Cilj je projekta osnaživanje, razmjena iskustva te dodatno osposobljavanje edukatora srednjih škola koji rade s učenicima romske nacionalnosti. Također, cilj je i stvoriti plan osposobljavanja nastavnika kojem je svrha da nastavnici interveniraju i spriječe rano napuštanje školovanja i neuspjeh učenika romske nacionalne manjine. Osim toga, projektom se želi osigurati visoka kvaliteta strukovnog obrazovanja romskih učenika. Što se tiče mene osobno, uključila sam se u projekt jer smatram da je obrazovanje bitno za svakog pripadnika romske nacionalne manjine, pogotovo mladih žena, istaknula je Gabrijela.

Mlada učenica Gabrijela trenutno polazi drugi razred srednje škole u zanimanju obućar, a do kraja školovanja dijeli je godina dana. Osvrnula se kratko i na svoje planove nakon završetka školovanja.

– Nakon završetka bih se željela zaposliti. Veselim se tome i već imam osiguran posao u tvrtki HAIX Obuća d.o.o koja se bavi proizvodnjom specijalizirane obuće. U mom naselju trenutno ima dosta mladih koji su se okrenuli obrazovanju, ali još uvijek ima i onih koji ga napuštaju. Oni kreću ranije raditi, no ja smatram da prvo treba završiti obrazovanje, a tek tada krenuti s zaposlenjem. Imam stariju braću i sestre koji su završili obrazovanje, a to želim i ja, govori nam odlučno.

Gabrijeli je ovo prvo sudjelovanje u projektu, a tim nas je povodom odvela do svoje učionice gdje pod mentorstvom nastavnika uči kreirati, osmišljavati i izrađivati obuću.

Upravo je obrazovanje, smatra Gabrijela, pravi put i prilika za bolji život romske nacionalne manjine u Međimurju.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još