NAJSTARIJI MEĐIMURSKI VINAR

FRANJO LEBAR: Vrhunski sauvignon je “krivac” što dobro nosim svoje godine!

Franjo Lebar iz Železne Gore začetnik modernog vinogradarstva i vinarstva u Međimurju. Prvi je počeo buteljirati vina, prvi je dobio geografsko porijeklo, prvi sadio najbolje sorte grožđa… Uz to, svoje znanje nesebično je prenosio i drugima. Gospodin Franjo navršio je 96. godina života i još je agilan. Svojim radom i zalaganjem za opće dobro zaslužio je veliku čestitku i naklon do poda svih međimurskih vinara.

Danas, s obzirom na godine, više ne može raditi ni u vinogradu, ni u podrumu, ali savjetima rado pomaže. A zaljubljen je u sauvignon iz njegovog vinograda, koji obrađuje zet Milan Židov. Svaki dan Franjo uz ručak popije i nekoliko decilitara tog vina. To je, kaže, i razlog što još dobro nosi svoje godine.

Poštuju ga i mnogo mlađi vinari, posebno oni koji znaju koliko je nekad truda trebalo da se u skromnim tehnološkim uvjetima odnjeguje respektabilno vino.

Franji je prije petnaestak godina ukazana i čast otvori prvu butelju novog vina pušipel, koje je postalo međimurski brend, traženo i u svijetu. Snimljen je u društvu s vinarima Borisom Novakom i Rajkom Cmrečnjakom (u sredini), koji su ga na prvoj izložbi vina za Urbanovo u Svetom Urbanu proglasili naj-vinarom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najnovije vijesti

Pročitajte više