Šunka, uskrsna delicija, ima svoje čari kuhanja. Pravi poznavatelji neće je pripremati u vlastitom domu. Kažu da za pripremu najprije treba dobar kuharski majstor koji zna kako je skuhati po posebnoj recepturi, a majstor tog kuhanja je 63-godišnji Preložanin Željko Belić. Njemu već više od 20 godina tri stalne obitelji donose šunke i “rolice”, a neće odbiti – a takvih je kroz to vrijeme bilo – ni druge koji zakucaju na njegova vrata u Sajmišnoj ulici. Posao kuhanja traje jednu “šihtu”, od 7 do 13 sati. Tako je bilo jučer, a uglavnom i svih prethodnih godina.
Željko je kao 40-godišnjak počeo pripremati uskrsne delicije na svoj način, a kad su ih probali njegovi prijatelji, rekli su: “To je to,” priznavši kako je plod njegova kuhanja “za prste polizati”. I tako je sve počelo…

Ne taji recepturu. Kaže, zainteresirani je mogu prepisati za dogodine, jer sada je već kasno. A recept ide ovako: sve se najprije kuha u kotlu oko jedan sat u takozvanoj “prvoj vodi”, koja se baca nakon što se iz nje izvadi meso. Nakon toga dolazi nova voda i u nju se ponovno stavlja meso, ali ovaj put sa začinima – paprom u zrnu, lovorovim listom, češnjakom i ružmarinom. U ložište se stavlja tamjan koji je dobio nakon svete mise povodom blagdana Tri kralja, te “pušlek” od Cvjetnice od prošle godine, koji je visio vani u dvorištu, čuvajući kuću i okućnicu od nevremena i požara – kazao je Željko.

Zašto to ponavljate godinama?
– Radim to da očuvam tradiciju i okuse, a što je najvažnije – da zadržim prijatelje, druženje i čestitanje Uskrsa – odgovorio je, uz poruku i za naše vjerne čitatelje:
– Svim dragim ljudima, vjernicima, prijateljima i rodbini od svega srca želim sretan Uskrs i uskrsne blagdane!